% Session("page")="hammkony" %>
2002.ÁPRILIS
Az áprilisi szám teljes tartalma: több, mint ami idefért.
Kedves olvasók!Ami a spenótot illeti, kétféle ember létezik: aki szereti és aki nem. Utóbbiak a tapasztalat szerint nemcsak hogy nem, de nagyon nem szeretik, sőt, nyugodtan mondhatjuk, utálják. Most azonban azokról lenne szó, akik alig várják, hogy az első szabadföldi levelekből készült, enyhén fokhagymás, diszkréten borsos, tejtől selymesen lágy főzeléket megkóstolják. |
|
BÖJT IDEJÉNBöjt vagy lakomaAmikor a frank trón várományosa, Spoleto hercege a tartomány püspökénél vendégeskedett, szokás szerint temérdek ételt tálaltak fel. Ám a vacsora során kiderült, a herceg igen kisétvágyú. Egy 10. századi történészt idézve, végül is azért nem kapta meg a trónt, "mert a választók szerint nem lehet jó király az, akinek nincs farkasétvágya". |
|
BÖJT IDEJÉNEgészséges tévedésA húsvétot megelőzőnagyhét csütörtökjét a népnyelv zöldcsütörtöknek nevezi, azt sugallva: ilyenkor együnk zöldfőzeléket - spenótot, sóskát. Többszörösen jó ez, mert egyrészt illik a böjtbe, másrészt télutón nagyon is ránkfér. Az egészséges böjti szokás mögött azonban nyelvi tévedés húzódik, amiről az elsőoldalon olvasható szerkesztői levélből sok érdekeset tudhatnak meg. Tócsni zöldcsütörtök módra |
|
HÚSVÉTNégy saláta egy öntet
|
|
HÚSVÉTBárány és bordájaSokan azért nem vesznek bárányhúst a piacon, mert nem tudják eldönteni, birka-e
vagy bárány? Jó fogódzó lehet, ha a comb vagy borda méretét megpróbáljuk egy
tejes korában mindössze 3-4 kilós állat részeként elképzelni. Ha csak maga a
kiszemelt darab nyom ennyit, élhetünk a gyanúperrel, hogy nem zsenge, szopós
báránnyal van dolgunk. Félangolos báránysült |
|
ÍZEMLÉKEKAkit megmentett a bolgár paradicsom: Amikor szerdánként kinyitom a Nők Lapját, már évek óta elsődolgom végigpörgetni, és ha meglátom ezt a portrét a jobb felsősarokban, amit most Önök is, megnyugszom: megint írt nekem "A Schäffer". Valamit, ami fontos, ami olyan, mintha levelet kaptam volna a testvéremtől - ha lenne testvérem. "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk" |
|
HÚSVÉTHúsvéti kóstolóA húsvét szerte a világon a kereszténység nagy ünnepe, jelentősége azonos a karácsonyéval. A hozzá fűződőszokások országonként sokban hasonlítanak, de képzeletbeli világkörüli utunkon néhány érdekességgel is találkozhatunk |
|
OLVASÓK OLDALA
|
|
HÚSVÉTNincsen ünnep torta nélkül |
|
Furfangok fogásokMentés máskéntTermészetesen itt és most nem számítógépes műveletről van szó, hanem a maradék húsvéti sonka megmentésének a megszokottól eltérőmódjáról Zöldfűszeres sonkás penne |
|
LÉPÉSRŐL-LÉPÉSREKezdőknek |
|
Váljék egészségünkreApró kincsünk: a kölesLegrégebbi termesztett gabonánk valódi kincs: a népi tapasztalat szerint
késlelteti az öregedést, javítja a vérszegénységet, szépíti a bőrt. Segít a
fogszuvasodás megelőzésében, fokozza az immunrendszer működését. A kölesből a
rizshez hasonlóan köretet készíthetünk, tehetjük töltelékbe, de jóízű és
tápláló kása, desszert, sőt, hamis körözött is válhat belőle. |
|
KORTYOLDALBorok nyomában
|
Tekintse meg archív számainkat !