KORTYOLDAL
Borok nyomában
Szent Márton hegyétől Sopronig
A Budapestről Bécs felé haladó
utazó figyelmét nem kerülhetik el
a Kisalföld lapos térszínéből
kiemelkedősokoróalji dombok,
amelyek közül Szent Márton
hegyét messziről is jól láthatóan
koronázza meg a pannonhalmi
apátság díszes épületegyüttese.
A Pannonhalma-Sokoróalji borvidéken vagyunk, azon a tájon, ahol a honfoglalás után
a bencés főapátság uradalmaiban, falvaiban folyt elsőként oklevelekkel
dokumentálható szőlő- és bortermelés. A 19. század közepén a vidék már árubort
is termelt, de a filoxéra okozta óriási pusztítás miatt elvesztette jelentőségét
és csak kisebb palackozott tételekkel árnyalta a hazai borpalettát. A 20. század
kilencvenes éveiben nyilvánították újra borvidékké. Jelenleg mintegy 620 hektárnyi
itt a telepített szőlőültetvény, de az összes betelepítésre váró terület ennek
körülbelül hatszorosa! Ez a táj a karcsú vagy köze-pes testű, illatos,
gyümölcsös fehérborok hazája. A chardonnay, a királyleányka, az olasz- és a rajnai
rizling tartoznak a vezetőfajták közé. A jó adottságok ellenére az innen származó
palackozott borok azonban legtöbbször hiányoznak az üzletek polcairól. Idősebb
olvasóink még jó szívvel emlékezhetnek a 70–80-as évek nagyüzemi termeléssel
előállított, nagy testű, szép savú pannonhalmi rajnai rizlingjére, amely bármely
káposztás étel kiváló kísérője volt. Az ebből az időszakból származó borok ma
már csak bormúzeumban kóstolhatók. Az ezredforduló pannonhalmi borstílusát ma a
pannonhalmi chardonnay kiemelkedő1997-es
és 1999-es évjárata képviseli, amelyek a Hilltop-Neszmély Rt. büszkeségei. Igazi
illat- és ízbombák ezek: a zöldalma, a dió, néha a füge jegyei jelennek meg a
közepes testű, jó savú borokban. Érdemes figyelnünk tehát, lesz-e méltó
folytatása a borvidék most induló reneszánszának? Pannonhalmától nyugatra,
közvetlenül az osztrák határ mellett fekszenek a soproni borvidék bortermelőfalvai,
többek között Balf, Fertőrákos, Kópháza és persze, maga Sopron. A közel 4300
hektáros termőhelynek csak egy részén, kb. 1700 hektá-ron találunk
szőlőültetvényt, noha régi bortermelővidék ez. A római kor óta szinte
folyamatosan műveltek itt szőlőt, de a bortermelés igazi felvirágzása a
későközépkor-ban kezdődött, amikor a soproni bor Európa több országában kedvelt
importcikké vált. A szőlőkultúra fejlesztésében nagy jelentőségű volt az
alsó-ausztriai bevándorlók betelepedése. Őket és utódaikat hívja a soproni
népnyelv ponzichtereknek. A 19. századtól,
Ruszt–Sopron–pozsonyi borvidék néven fehér borairól volt ismert ez a táj. Ruszton
még aszút is készítettek a kiemelkedőévjáratokban. A vörösbor termelése a
filoxéra pusztítása után vált uralkodóvá, jelenleg a teljes termelés 75
százalékát teszi ki. A hűvös, csapadékos, enyhén szubalpin klíma elsősorban a
savgazdag, illatos fehérborok termelésének kedvez. Igen szép itt a sauvignon blanc, a
zöldveltelini és egyre kedveltebbé válik a chardonnay is. Érdeklődésre tart számot
e kategóriában a Hilltop Neszmély 1995 óta minden évben piacra kerülőés számos
díjat nyert soproni sauvignon blanc-ja; valamint ugyanennek a borászatnak igen eredeti
kísérlete: pinot noir kékszőlőből reduktív technológiával készítenek pinot noir
white néven fehérbort. Az általános bordivat, no meg a nyomában járó üzleti érdek
miatt Sopron mégis elsősorban vörösborai, a cabernet sauvignon, a kékfrankos, a pinot
noir és a zweigelt miatt vált ismertté. Ne szégyelljük kimondani: a szocialista
nagyüzemek soproni vörösborait az elmúlt évtizedekben ritkán nevezhettük
kiemelkedőnek: többnyire a kemény savak, a sarkosság, a komplexitás hiánya
jellemezte őket, amely kirívó volt a korábban ehhez a borvidékhez tartozó
burgenlandi “hátország” borainak ismeretében. Az elmúlt 7-8 év azonban itt is a
minőségi bortermelés felé fordította a borászokat, és ma már kiemelkedővörösök
is születnek itt évről évre: a teljesség igénye
nélkül említem meg a Hilltop-Neszmély 1997-es kékfrankosát és pinot noirjait, a
Jandl és Luka pincészetek 1999-es és 2000-es vörösborait, a Lővér pincészet
(Sop-Vin) pinot noirjait. Ezeknek a vörösboroknak a behízelgőgyümölcsössége, szép
savkészlete jól mutatja a követendőirányt, és harmonikusan illeszkedik a magyar
konyha fűszeres, sertéshúson alapuló (tehát semmiképpen sem zsírszegény) tipikus
fogásaihoz. Befejezésül pedig nem hagyhatom említés nélkül a burgenlandi
illetőségű borász, Franz Weninger 1997 óta folyamatosan piacra kerülősoproni
kékfrankosait. Jelenleg ez a soproni maximum! Ezek a hihetetlenül koncentrált és
komplex csúcsborok semmiben sem maradnak mögötte szerencsésebb éghajlat alatt termett
villányi és szekszárdi társaiknak.
Nagymarosy András
Fotó: Dékány Tibor |