% Session("page")="hammkony" %>
2002.MÁRCIUS
A márciusi szám teljes tartalma: több, mint ami idefért.
Kedves olvasók!Jargancsirgi, a törpe főszakács volt a királyi udvarban. Nagy csúnyaságában igencsak kerülte az embereket, némán tette a dolgát, még a nevét sem tudta senki. Főztjét azonban hetedhét-országban ismerték. Büszke is volt rá az öreg király, nyakra-főre hívta a vendégeket, akik nem győzték magasztalni a pompás étkeket. |
|
BÖJT IDEJÉNBorház, Sörház, Csafé RestaurantReformkori vendéglátás Pest-Budán Lebontották a városfalakat, csatornázni kezdtek, fásították a Városligetet, utcasorokat építettek. Pest-Buda a 19. század első felére az ország politikai, gazdasági, kulturális és irodalmi központja lett. |
|
MAGYAR MÓDRAKossuth Lajos azt üzente...Volt Kossuth-bankó, Kossuth-nóta, Kossuth-százas, és van Kossuth rádió. Ezt a nevet számos utca, tér, hajó, iskola viseli. A 19. század végén még mindig elevenen élő Kossuth-mítosz nyomán kávéházakat, kertvendéglőket, fogadókat, szállodákat és természetesen ételeket neveztek el róla.
|
|
TÉLUTÓNTöbb, mint salátaLaktató, önálló fogás, amelynek gazdag szókincsünkben még nincs tökéletesen kifejező elnevezése. Tulajdonképpen salátaegytál vagy egytálsaláta, amely előételt, levest vagy utóbb desszertet aligha "engedélyez" annak, aki bekebelezi. Angol reteksaláta |
|
PILLANTÁS A PIACRAVegye le a kalapjáta....de a törzsét se dobja el a csiperkének, hiszen könnyen és alaposan megtisztítható, s íze épp oly értékes, mint "feljebbvalójának". Pilisi töltött gomba |
|
FŐ A TÉSZTACérnából, cinegéből....azaz hajszálvékony, aranysárga cérnametélttel készültek az alábbi ismert és kevésbé ismert fogások. Fácánleves Újházy módra |
|
BÖJTMÁS HAVÁBANKülönb-különb féle halakrólMátyás király humanistája, a kövér, pletykás Galeotto Marzio írja: "Magyarország a legjobb halakban bővelkedik. Ezzel azt kívánom mondani: nem lenne itt nagy istencsapás! - lakoma lenne itt az örökkévaló böjt is." Kecsgeszelet fokhagymásan |
|
NÉZNIVALÓ
|
Tekintse meg archív számainkat !