% Session("page")="hammkony" %>
2002.MÁJUS
A májusi szám teljes tartalma: több, mint ami idefért.
Kedves olvasók!Egyszer volt, hol nem volt, - túl az Óperencián, de a Rottenbiller utcán még innen -, egy fiú, aki elhatározta, hogy elcsavarja a fejem. Emlékszem, nagyon szépeket és nagyon okosakat mondott, például, hogy az embernek jót tesz néha egy kis szenvedés, meg hogy a lemondás erősíti a testet és a lelket. Nem állítom, hogy huszonegy-két évesen ezzel levett volna a lábamról (egyébként derékban picit több, magasságában pedig néhány centiméterrel kevesebb volt, mint a fehér lovon érkezni vágyott királyfi), de ezek a mondatai máig gyakran eszembe jutnak. |
|
MAGYAR MÓDRABudapest a kávéházak városa - hirdették több mint száz évvel ezelőtt a nálunk járt vendégek és gasztronómiai szakemberek. Buda és Pest vendéglátása azonban nemcsak kávéházairól, hanem hangulatos kiskorcsmáiról, nyári kertvendéglőiről is ismert volt szerte a világon. |
|
A HÓNAP ÉTELEMájusban már kibújtak az első szabadföldi zöldek, ne sajnáljuk hát telepakolni velük a kosarunkat! Nemcsak a friss ízek, hanem az üde színek is jótékonyan hatnak közérzetünkre. |
|
ANYÁK NAPJAMájus első vasárnapján... ...az édesanyákat köszöntjük, természetesen a tavasz legszebb virágaival. Mi lenne, ha még egy virágtortával is meglepnénk őket? |
|
KORTYOLDAL .Borok nyomában Hazai borvidékeink között jogilag a legújabbak, történelmileg a legrégebbiek közé tartozik az Etyek-budai borvidék, amerre most vesszük utunkat.
|
|
PILLANTÁS A PIACRASpárga nem csak szólóban..szólalhat meg a gasztronómia nagyzenekarában, hanem nemes hozzávalók társaságában is. Ha kipróbáljuk, páratlan harmóniák tanúi lehetünk. Zöldspárgás pulykatekercs |
|
ÍZEMLÉKEKAki végigkóstolt huszonnyolc országot: Csodálatos, zengő baritonjának immár harminc-nyolc esztendeje tapsol a közönség. A világ legjelentősebb operaszínpadain aratott komoly sikereket a New York-i Metropolitantól, a Milanói Scaláig. Tizenkét Verdi-opera bariton főszerepét, és számos Puccini, Donizetti, Erkel és Wagner-műszerepét alakította, és jó néhányat énekel ma is. Kossuth- és Liszt-díjas. Néhány hete Erkel Bánk Bánjának Tiborcaként hallhattuk az Operaházban, a belőle készült filmben szintén Tiborc átütő erejűmegszemélyesítője. Szerény, jó kedélyű, allűröktől mentes művész. Nincs ember, aki megmondaná, hogy elmúlt hatvan éves, s hogy micsoda ínyenc, azt magam sem gondoltam róla, amikor megkértem, meséljen az életéről ízemlékei felelevenítésével. |
|
LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE
|
|
VILÁGJÁRÓÜzenet az aranykorbólKétezer éves vendégfogadó a föld alatt. Az ember nem hisz a szemének! Igaz lenne, hogy a Nápoly-Salerno autópálya szélesítésekor újabb római kori leletek kerültek felszínre? Mit leletek? Egy egész épület - a pompeji Grand Hotel. |
|
MÁSKÉPPENTulipán a tányéron Ilyenkor tele a kert szebbnél szebb, színpompás tulipánnal. Ha garantáltan teljesen vegyszermentesen neveltük, érdemes kipróbálni vázán kívül a konyhában is. |
|
HÚSEVŐCsirke mindig van A cím igaz, de nem volt mindig így. A mélyhűtés elterjedése előtti boldog békeidőkben várni kellett májusig, hiszen ekkorra nőttek meg rántani valóra a tavasz eleji naposcsibék. Pünkösd táján ünnepi fogásként került az asztalra az idei rántott csirke friss uborkasalátával, petrezselymes újkrumplival. Variációk idei rántott csirkére |
|
ÍNYCSIKLANDÓÚj könyveink Szerkesztőségünk munkatársai a Média Nova kiadógondozásában szakácskönyvsorozatot indítottak útjára, melynek első öt kötete már megjelent. Most az Édességek és torták összeállítás látott napvilágot. A 96 oldalas, színes fotókkal illusztrált könyv ára: 1680 Ft Megrendelhető a ROBOX Kft.-nél: 1255 Budapest, Pf. 126. Telefon: (06-26) 525-985 |
|
TÉLIREVALÓRebarbarától bodzáig Május első kerti ajándéka a rebarbara, de lassan virágba borulnak a bodzabokrok, és beérnek a friss eperszemek is. Mindháromból különleges, szokatlan finomságok készülhetnek, ha elég bátrak vagyunk a kísérletezéshez. Rebarbaralekvár narancs likőrrel |
Tekintse meg archív számainkat !