% Session("page")="hammkony" %>
2001. OKTÓBER
Az októberi szám teljes tartalma: több, mint ami idefért.
Kedves olvasók!Jobb egy jó ebéd, mint egy rosszul sikerült randevú - hallom Tóth Vali londoni tudósításából a Kossuth rádióban, aktuálisan a vasárnapi ebédfőzés közepette, s bevallom nem lep meg a megállapítás, ezt legtöbbünk saját tapasztalatból tudja. A beszámoló folytatása azonban már figyelemfelkeltőbb: eszerint egy jó ebéd még egy jól sikerült randevúnál is jobb...
|
|
A HÓNAP ÉTELEMagvető havában Október a népnyelv szerint a Magvető hónapja, hiszen ekkor kell befejezni a szántást, a vetést, s ez a káposzta betakarításának ideje is. A földeken végzendő munka még gépesített formában is komoly fizikai erőnlétet s ehhez kalóriadúsabb, laktató étkezést kíván. Az éppen megszedett káposzta pedig kiváló ízesítőt kínál ehhez az egyszerű, de finom fogáshoz. |
|
MAGYAR MÓDRAMegőrzött ízek Vasban, Zalában és Somogy vidékén a pirított dödölle mindmáig a vaddisznópörkölt elengedhetetlen "mellévalója". E jellegzetes dunántúli étel, a dödölle vagy másik ismert nevén a gánica a 12. század óta terjedt el igazán, elsősorban a paraszti konyhán. A burgonya népétellé válása előtt búzából, rozsból készítették ezt a pépes, kásás finomságot. Legismertebb változatai a hagymás zsírral, a túróval, tejföllel és az apróra vagdalt tepertővel készített dödölle voltak. Íróink műveiben is gyakran szerepel, például Jókainál, aki a Komárom környéki túrós dödöllét több művében említi. Önálló fogásként, köretként is népszerű volt. Horváth József Elek (1784-1835) akadémikus, tudós pedagógus, kaposvári gimnáziumigazgató Levelek Somogyból című, 1827-ből ránk maradt dolgozatában igazolja a hagyományt: a Zselicben mint a vadhúsok egyik hagyományosan kötelező körítése szerepel. |
|
HAGYOMÁNY ŐRZŐBékés vadverseny tolnábanImmár hagyomány, hogy az idény kezdete előtt minden megyénkben vadásznapot tartanak. A Tolna megyei Sióagárdon már tizedik alkalommal "kürtölték" össze a vadászokat és az érdeklődőket. Tárkonyos üstöny cipóban |
|
MÁSKÉPPEN
|
|
VILÁGJÁRÓ
|
|
PILLANTÁS A PIACRA
|
|
FŐZŐ ISKOLA
|
Tekintse meg archív számainkat !