% Session("page")="hammkony" %>
2001. JÚNIUS
A júniusi szám teljes tartalma: több, mint ami idefért.
|
MAGYAR MÓDRAMegőrzött ízekVas megyében, ahol a búza a sovány talaj miatt nehezen terem meg, inkább rozsot,
árpát, kukoricát, kölest termesztettek a régi gazdák. Nagyobb ünnepeken
különösen kedvelték a kukoricalisztből készült édességeket. Pünkösdkor a
szokásos friss gyümölcsök, fiatal bárány-, csirke- vagy libapecsenye mellett
szívesen sütötték sok tojással gyúrt édes tésztákat: "hogy a kender szép
sárga legyen!" Ilyenkor hangzott el az "ekkora legyen a kendtekkendere" |
GASZTRONÓMIAI TALÁLKOZÁSOKKuncze Gábor |
|
Kedves Olvasó Közel egy hétig tapaszt ettem. Néha naponta kétszer is. Nagyon ízlett, sőt, rendkívüli módon ízlett. Egy baj volt csak vele, kicsit szomorú, irigy és dühös lettem tőle.Mielőtt azt gondolnák, hogy az andalúz napfény megártott , merthogy ott tettem szert a tapasz-tapasztalatokra - gyorsan megmagyarázom a fentieket. Andalúzia, amit Spanyolország serpenyőjének is neveznek, hihetetlenül sokféle színű, ízű, zamatú, formájú harapnivalóval kényezteti a gyomrokat. |
|
FŐZŐISKOLAHaladóknak |
|
FRISSEN FÜRGÉNTerülj asztalkám 30 perc alattSaint Germaine krémleves (zöldborsókrémleves) pirított zsemlekockával |
|
A HÓNAP ÉTELEBorsót gömbölyít - szokás mondani arra, aki lopja a napot, nem végez semmiféle hasznos munkát.Kivéve persze ha valaki a gömbölyű, zsenge borsószemekből könnyű koranyári fogásokat főz. |
|
FŐZŐISKOLA
|
|
VILÁGJÁRÓ Francia mosoda Egy kisvárosi étterem nagyvilági sármja A bennfentesek derűs önbizalmával érkeztünk Yountville-be, a napsugaras, nyugodt kisvárosba, amelyet - mi sem természetesebb - egy francia gőzmosoda tett világhírűvé. |
|
ÍNYCSIKLANDÓ Könnyű nyári desszertek Nyáron édes, krémes sütemények helyett habos gyümölcsös édességekre vágyunk, Szerencsére a természet kedvünkben jár, egymás után érnek a zamatos, piros bogyósok: a cseresznye, a ribiszke, a meggy, de van még eper és málna is bőven a piacon. Ananászos epersaláta |
|
MÁSKÉPPEN Cseresznyés csudaságok "Érik a ropogós cseresznye, viszek a babámnak belőle" - s ha nem tudná mindet elszemezgetni, a maradékot akár meg is főzheti. Borókás vaddisznókaraj, narancsoscseresznye mártással Cseresznyés batyutorta Kókuszbundás csirkemell cseresznyemártással |
|
NYÁRI PIKNIK Júniusban a szabadban Ha kimegyünk a szabadba, kétféle módját választhatjuk a falatozásnak: vagy szendvicseket viszünk magunkkal, vagy tüzet rakunk és sütünk valami finomat. Grillezett kolbászkák Olaszos falatok Óriás harapás |
Tekintse meg archív számainkat !