<% Session("page")="hammkony" %>

2001. JÚNIUS

    A júniusi szám teljes tartalma: több, mint ami idefért.

Vasi diós-kukoricás

 

MAGYAR MÓDRA

Megőrzött ízek

Vas megyében, ahol a búza a sovány talaj miatt nehezen terem meg, inkább rozsot, árpát, kukoricát, kölest termesztettek a régi gazdák. Nagyobb ünnepeken különösen kedvelték a kukoricalisztből készült édességeket. Pünkösdkor a szokásos friss gyümölcsök, fiatal bárány-, csirke- vagy libapecsenye mellett szívesen sütötték sok tojással gyúrt édes tésztákat: "hogy a kender szép sárga legyen!" Ilyenkor hangzott el az "ekkora legyen a kendtekkendere"
szerencsekívánó,termékenységvarázsló rituális mondóka is. A kukoricalisztből sütött prósza is szép sárga színű, amit a vasi asszonyok hagyományaik szerint ma is tejföllel, dióval, citromhéjjal, almával, aszalt szilvával ízesítenek.

Vasi diós kukoricás

Kuncze Gábor

GASZTRONÓMIAI TALÁLKOZÁSOK

Kuncze Gábor 
Akit jó ízekkel vettek körül az asszonyok

Komótos hanghordozás, nyugalmat sugárzó megjelenés és nem utolsósorban fanyar humor jellemzi. Az előző kormány belügyminisztere, közgazdász, egykori kosárlabdázó, ma az SZDSZ egyik vezető tisztségviselője, országgyűlési képviselő: ő Kuncze Gábor

pákozdi juditkicsi.JPG (10399 bytes) Kedves Olvasó

Közel egy hétig tapaszt ettem. Néha naponta kétszer is. Nagyon ízlett, sőt, rendkívüli módon ízlett. Egy baj volt csak vele, kicsit szomorú, irigy és dühös lettem tőle.Mielőtt azt gondolnák, hogy az andalúz napfény megártott , merthogy ott tettem szert a tapasz-tapasztalatokra - gyorsan megmagyarázom a fentieket. Andalúzia, amit Spanyolország serpenyőjének is neveznek, hihetetlenül sokféle színű, ízű, zamatú, formájú harapnivalóval kényezteti a gyomrokat.

Zöldborsós zúzapörkölt

FŐZŐISKOLA

Haladóknak


Zöldborsós zúzapörkölt

Brassói pulykamáj

FRISSEN FÜRGÉN

Terülj asztalkám 30 perc alatt

Mai menünk:

Saint Germaine krémleves (zöldborsókrémleves) pirított zsemlekockával
H H H
Brassói pulykamáj sült újburgonyával, savanyúsággal

Zöldborsós csirkebecsinált

A HÓNAP ÉTELE

Borsót gömbölyít - szokás mondani arra, aki lopja a napot, nem végez semmiféle hasznos munkát.Kivéve persze ha valaki a gömbölyű, zsenge borsószemekből könnyű koranyári fogásokat főz.

Zöldborsós csirkebecsinált

Zöldborsós szűzpecsenye

FŐZŐISKOLA
Kezdőknek


Zöldborsós szűzpecsenye

6mosoda.JPG (12869 bytes) VILÁGJÁRÓ
Francia mosoda

Egy kisvárosi étterem nagyvilági sármja

A bennfentesek derűs önbizalmával érkeztünk Yountville-be, a napsugaras, nyugodt kisvárosba, amelyet - mi sem természetesebb - egy francia gőzmosoda tett világhírűvé.

6epersalát.JPG (11376 bytes) ÍNYCSIKLANDÓ
Könnyű nyári desszertek

Nyáron édes, krémes sütemények helyett habos gyümölcsös édességekre vágyunk, Szerencsére a természet kedvünkben jár, egymás után érnek a zamatos, piros bogyósok: a cseresznye, a ribiszke, a meggy, de van még eper és málna is bőven a piacon.
Ananászos epersaláta
6kókuszos csirk.JPG (14537 bytes) MÁSKÉPPEN
Cseresznyés csudaságok

"Érik a ropogós cseresznye,
viszek a babámnak belőle" - s ha
nem tudná mindet elszemezgetni,
a maradékot akár meg is főzheti.
Borókás vaddisznókaraj, narancsoscseresznye mártással
Cseresznyés batyutorta
Kókuszbundás csirkemell cseresznyemártással
6riás harapás.JPG (14700 bytes) NYÁRI PIKNIK
Júniusban a szabadban
Ha kimegyünk a szabadba, kétféle módját választhatjuk a falatozásnak: vagy szendvicseket viszünk magunkkal, vagy tüzet rakunk és sütünk valami finomat.
Grillezett kolbászkák
Olaszos falatok
Óriás harapás

      Tekintse meg archív számainkat !