% Session("page")="hammkony" %>
2001. NOVEMBER
Az novemberi szám teljes tartalma: több, mint ami idefért.
Kedves olvasók!
Bizonyára megakad a szemük Paula néni ricsetjén a 32. oldalon. Hát, ha még kóstolták volna! Mi itt a szerkesztőségben amúgy frissiben kikanalaztuk a tepsiből, nem kis megelégedéssel, hiszen mindnyájan megdolgoztunk érte.
|
|
A HÓNAP ÉTELE
|
|
MAGYAR MÓDRAMegőrzött ízek Szombathelytől mindössze húsz kilométerre található a határmenti Vaskeresztes, ahol szinte csak német ajkúak laknak, akik nem sváboknak, hanem heinzeknek nevezik magukat. Nevük eredetéről nem sokat tudunk; talán az a feltételezés tűnik igaznak, hogy hajdan a falut járó, a tyúkokat, szárnyasokat eladásra összeszedő ember Heinchen!-t (németül csirkét jelent) kiabálva járta a falut, s tájszólásából valahogy a heinz maradt vissza. Persze, erre már csak az idősebbek emlékeznek, mint ahogyan jó néhány speciális ételük receptjére is. A helybéli Krancz Lászlóné, vagy ahogyan errefelé ismerik, Paula néni meséli, hogy ezt a ricsetet már a nagymamája is készítette. Hűtőszekrény nem lévén, disznóvágás után a húsok javát füstöléssel tartósították, így aztán erre kellett kitalálni mindenféle elkészítési módot, mégpedig olyan laktató fogásokat, amelyekkel sok éhes gyomrot lehetett megtölteni. |
|
HÓNAP ÉTELELibából okosan A köztudottan nem értelmi képességeiről híres szárnyasból sokféle ismert, hagyományos étel készül. Itt most három olyat mutatunk be, amelyek megalkotásához némi okoskodásra is szükség volt... Libi mama libája |
|
PILLANTÁS A PIACRA... Ez más káposzta Az impozáns színű, kellemes ízű lilakáposztát kissé mostoha-gyerekként kezeli a magyar konyha. Pedig nemcsak "párkáp" készíthető belőle, hanem sokféle izgalmas ízű különlegesség is.
Narancsos-almás lilakáposzta |
|
MÁSKÉPP
|
|
EGYÜNK SZÍNESEN
|
|
ÚTRA VALÓ
|
|
FŐZŐISKOLA HALADÓKNAK
|
Tekintse meg archív számainkat !