% Session("page")="hammkony" %>
2001. MÁRCIUS
A márciusi szám teljes tartalma: több, mint ami idefért.
MAGYAR MÓDRAA magyar szakácskönyveket bemutató sorozatunk után az étlapok és menükártyák történetébe nyújtunk bepillantást. |
|
Kedves olvasók! A hájas tészta hallatán nem fut össze a számban a nyál, ahogy ez egy gyermekkori íz felidézésekor illene. A hájas tésztáról nekem a disznóvágás jut az eszembe. |
|
VILÁGJÁRÓAz ember azt gondolná, hogy aki síel, nem sokat törődik a gyomrával. Szemét-lelkét betölti a szikrázó táj, az égbe nyúló hegyek, a mélybe futó lejtők, a hószárnyú fenyők látványa. Izmait leköti a lesiklás gyönyörűséges erőpróbája. Egész valóját átjárja a csak a gyermekkori csúszkálás öröméhez hasonlítható boldogság. Szóval, aki síel, nem gondol a gyomrára. De ha egyszer megáll!? |
|
HÚS NÉLKÜLBöjtösen de bőségesenA húsvét előtti nagyböjt java márciusra esik, az alábbi recepteket ennek szellemében ajánljuk. Ropogós burgonyaszirom |
|
ÍNYCSIKLANDÓCsülökcsodákSemmi más okunk nincs arra, hogy erre a hónapra ezt a húsfélét ajánljuk, mindössze annyi, hogy nemrég lencsevégre kaptunk néhány csülkös fogást - amiből aztán csodálatosat lakmároztunk. Reméljük, ez azért elég indok elkészítésükhöz. Csülök pékné módra |
|
MAGYAR MÓDRAMegőrzött ízekCsaládom apai ágon a Jászságból ered. Számos érdekes nagyböjti és húsvéti
szokást, hagyományt, receptet hallottam édesapámtól. Ezek egyike a hús nélküli
töltött káposzta vagy böjti takart. Nagyanyám konyháján húsvét előtt szinte
minden héten készült. Nálunk ízesítőül a farsangról maradt pecsenyezsír járta
mellé. Receptjét a tudós jászberényi múzeumigazgató asszony, dr. Bathó Edit jó
tizenöt évvel ezelőtti gyűjtéséből, a jászárokszállási Csikós Sándorné Tóth
Piroska elmondása alapján adjuk közre. Ez az a zöldség, ami gyümölcsként is
megállja a helyét. Nemcsak sütve, hanem főzve is, s nemcsak édesen, hanem sósan is
finom. Levest, pürét, dzsemet készíthetünk belőle, de olaszosan, tésztával keverve
is érdemes megkóstolni. |
|
VÁLJÉK EGÉSZSÉGÜNKREKora tavasszal egyre inkább áhítozunk egy kis friss vitaminforrásra. A legegyszerűbb, ha primőrök helyett az üde, erőt adó és házilag is előállítható csírát választjuk. |
|
Kora tavaszi csírasaláta |
Tekintse meg archív számainkat !