2002. SZEPTEMBER
Az szeptemberi szám teljes tartalma: több, mint ami idefért.
Kedves olvasók!Allergiásak vagyunk! Fűre, fára, virágra, élelmiszerre - de nemcsak testünk, lelkünk, hanem pénztárcánk is érzékeny a változásokra. Ezért nagyon örülünk, hogy most - legalább ez utóbbira - egy kis orvossággal szolgálhatunk: lapunk e hónaptól 50 forinttal olcsóbb! Hála Önöknek, akik annyival nagyobb példányszámban vásárolják lapunkat, hogy megtehettük ezt a lépést |
|
SZEPTEMBERI AJÁNLATUNKHideg sült forró estékre A nyáresti vacsorák mindig sikeres szereplője a szépen szeletelt, hideg
sertéssült. Mártásokhoz, salátákhoz első rangú apropó; a "mit főzzek?"
alapkérdésre a kézenfekvő válasz. Hideg sültek mellé nálunk leggyakrabban savanyúság, mustár, ecetes torma vagy ketchup dukál. Pedig milyen jól esne a száraz, olykor kissé nyögvenyelős húsokat pikáns mártásokkal "gördülékenyebbé" tenni! Az alábbiak ilyenek, de ezeket csupán bátorításnak szánjuk: várjuk az Önök merész mártásait levélben vagy e-mailen a Konyhamagazin szerkesztőségébe |
|
MÁSKÉPPKülönleges krémlevesek Paradicsomkrémleves
|
|
PILLANTÁS A PIACRAMangold, az ismeretlen ismerős A mangold - helyesen ejtve mángold - származását tekintve a cukorrépa és a
takar-mányrépa rokona, ízre viszont a spenót édestestvére. Két fajtája ismert: a
levélmangold és a szármangold. Ez utóbbi levélnyelei gyakran a 10 centis
szélességet is elérik, noha haragoszöld levelei is szép lombosra nőnek. A mangold
leveléből spenót-módra főzeléket, szárából levest, rakottast, köretet,
savanyúságot is készíthetünk. Nagyon olcsó - kár, hogy csak piacokon kapható. |
|
KORTYOLDAL .
|
|
ÍZEMLÉKEKAki házikosztot visz vendégségbe: Mindenkinek van egy álma - a dal és előadója mindenki fülébe-szívébe belopta magát. Harangozó Terinek szerencséje volt: olyankor lett sztár, amikor még a közönség döntött az ilyesmiről, nem a sztárcsinálók. Bizonyára az iránta megnyilvánuló, változatlan szeretetnek is ez a titka. Nemrég megjelent, huszonnégy legnagyobb slágeréből készült válogatás-CD-jén, a Sose fájjon a fejed címűn is helyet kapott másik híres dala, a Minden ember boldog akar lenni. Harangozó Teri betartotta a saját slágerében elhangzó bölcsességeket: kiegyensúlyozott, boldog ember. Igaz, átértékelődött számára a fontos dolgok sorrendje. |
|
|
ÍNYCSIKLANDÓNyár végi gyümölcskosár Augusztus vége, szeptember eleje annyiféle illatos, édes gyümölcsöt kínál, hogy
alig tudtunk választani közülük. Végül is néhány őszibarack-, szilva- és
körtekülönlegesség mellett döntöttünk. |
VILÁGJÁRÓVegetalia,avagy vegetáriánus finomságok Itáliából |
|
Frank Júlia konyhájaKedves Olvasóim! Remélem, továbbra is hasznukra lehetek receptjeimmel, tanácsaimmal. Forduljanak hozzám bizalommal, akár levélben, akár telefonon a Konyhamagazinon keresztül. Minden gasztronómiába vágó kérdésre igyekszem választ adni, csak tudassák velünk, velem, mi érdekli Önöket. E szép és jó lap meg én - Önökért vagyunk! A hátralévő nyarat élvezzék annyira, amennyire csak lehet! Egyenek sok-sok friss zöldséget, gyümölcsöt, töltsék fel energiaraktáraikat, hogy sokáig egészségek maradjanak.Minden jót kívánok Önöknek! Frank Júlia |
|
Frank Júlia konyhájaParadicsom és paprika házassága A hagyma mellett a magyar konyha legjellegzetesebb zöldsége a zöldpaprika, és a
paradicsom. Egymásra találásukból a lábasban nagyszerű, kifejezetten magyarosnak
tartott fogások születtek. Legismertebb közülük a lecsó, ami valójában szerb
eredetű. Nem megy el tőlünk turista úgy, hogy legalább egyszer meg ne kóstolta volna
valamelyik változatát. Az alábbi lecsós ételek íze mennyei, de elkészítési
módjuk kissé újszerű. |
|
TÉLIREVALÓKamratöltögető Befőzni jó. Aki megszokta, hogy nyáron megtölti az éléskamráját, az akkor sem
mond le róla, ha - mint ebben az évben is - a természet mostohán bánt a
gyümölcsfákkal, s a megszokottnál sokkal kevesebb eltenni való termett. A szemfüles
háziasszony azt tesz el télire, amiből a piacon éppen nagyobb a választék. Például
szilvát, körtét, savanyúságot. |
Tekintse meg archív számainkat !