|
Szeretnénk, hogy könnyebben észrevegyenek, jobban azonosíthassanak minket az
újságárusok ezernyi harsány kiadványa között, hogy habozás nélkül mondhassák:
kérek egy KONYHAMAGAZINT! Így tömören, röviden, ami nem azt jelenti, hogy a
hagyományos és mai magyar jelzőkhöz hűtlenné váltunk volna (most is ott szerepel a
cím melletti piros szalagban). Meggyőződéssel és büszkén vállalt jó
hagyományainkon nem változtatunk.
|
|
ÍZEMLÉKEK
Berda József születésének századik ünnepére
Nevezték költészetünk Szent Ferencének, magyar Villonnak, újpesti Rabelais-nek,
poéta Kakuk Marcinak, terített asztalokáldozópapjának, haspókok védőszentjének,
ludak főpásztorának. |
|
A HÓNEP ÉTELE
Hagymaleves kétféle sajttal
A szép, ízes vörös-hagyma igazi szezonja a tél. Ekkor könnyebben jut eszünkbe,
hogy ne csak hagyományos ízesítőként használjuk, hanem önálló ételként is. Már
a magyar vöröshagyma messze földön híres zamata is erre csábít. |
|
A farsangot már a 15. században Európa-szerte megünnepelték. Magyarországon
Mátyás király uralkodása alatt különösen nagy mulatságokat rendeztek. |
|
FRISSEN FÜRGÉN
Terülj asztalkám 30 perc alatt!
E rovatunk ez évben is azoknak a háziasszonyoknak szól, akik munkából hazaérve,
fél óra alatt meleg vacsorát szeretnének tálalni éhes családjuknak.
Menüajánlatunk:
Bakonyi pulykaragu galuskával
Sajtos kivisaláta |
|
PILLANTÁS A PIACRA
Alma, te édes!
A cím csak részben igaz, hiszen e gyümölcsnek vannak savanykás fajtái is. Sőt,
az ismert, kedvelt édességek és sütemények mellett számos különleges fogás is
készülhet belőle. Íme!
Máglyarakás
Almaleves
Almával sült sonka
Tésztába sült gyümölcsös szűz |
|
FURFANGOS FOGÁSOK
A lojális tojás
Ilyenkor, télen különösen jó, ha van otthon tojás, ami mindig lojális a
háziasszonyhoz, azaz minden sürgős vagy csak ötletszegény helyzetben segítségül
hívható, mi több: csodákra képes. Itt kell elmondanunk, hogy az omlett - másik
népszerű nevén tojáslepény - elkészítését illetően semmiféle egységes
megoldást nem sikerült találnunk. Van, ahol azt tartják legfőbb titkának, hogy nem
szabad habverővel felverni, szigorúan csak a fakanalas kikeveréssel lesz selymes és
finom, másutt a tojássárgájának alapos, habverős "kezelése" után a
kemény habbá vert tojásfehérjéket beleforgatva sütik a legkiválóbb omlettet.
Tessék kipróbálni mindkettőt nyugodtan, mert elrontani egyikkel sem lehet.
Omlett, avagy tojáslepény alaprecept
Gombával töltött rántott tojás
Omlett finom füvekkel
Paradicsomos omlett
Amerikai sült tojás
|
|
TANÁCSADÓ
Adófizetéskor is gazdagon
Ilyenkor, az ünnepek után amúgy is lapos erszényeinket legtöbbünknél még a
súlyos adóforintok befizetése is "slankítja". Az aránylag olcsón
elkészíthető, burgonyás ételek azonban gazdag választékban sietnek a
segítségünkre.
Tejszínes pulykaragu burgonyafészekben
Egyszerű rakott burgonya
Burgonyareszli sült szalonnával
Burgonyalapcsánka
Rákkal töltött burgonya
Juhtúrós sült burgonya
Sonkás burgonyafelfújt
Burgonyacsók
|
|
MÁSKÉPPEN
Csak nevében dió.
.mármint a kókuszpálma termése, hiszen nem hasonlít egyetlen ilyen rokonára sem.
Legfeljebb abban, hogy ehető belsejét kemény, feltörhető héj borítja.
Kókuszgolyó
Kókuszcsiga
Kókuszkocka |