% Session("page")="hammkony" %>
2000. DECEMBER-JANUÁR
A december-januári szám teljes tartalma: több, mint ami idefért.
Hajni kalácsai híresek: minden karácsonykor süt egy halomra valót, s szétosztja a szívének kedves emberek között. Ez a szokása még abból az időből származik, amikor nem állt valami fényesen, de az ajándékozás öröméről nem akart lemondani. Hát foszlós kalácsokat kezdett sütni, édeset meg sósat mindenkinek a kedvére valót, szépen becsomagolta, s még karácsony délutánján útra kelt velük, hogy eljuttassa a címzetteknek. |
|
MAGYAR MÓDRAMegőrzött Ízek Halból levest már honfoglaló elődeink is minden bizonnyal főztek. Készült ilyen étel hosszú évszázadok során később is gazdag és szegény asztalára egyformán. Halászlét vagy ahogyan Jókai Mór és Móra Ferenc szívesen nevezték szebb, hangulatosabb szóval: halászos lét paprikás ételeink között csak a paprika elterjedése óta, a 19. század elejétől készítünk. Gyorsan vált jellegzetes és nemzeti ételünkké! A szabadságharcig olyannyira népszerűsődött, hogy a század közepétől már hazánk minden tájegységének, folyóvizének kialakultak jellegzetes, helyi szokásai mind alapanyagokban, mind ízesítési és tálalási fortélyokban. (Felső-alsó dunai, felső-alsó tiszai, balatoni, velencei-tavi, komáromi, kömlődi, bajai, szegedi, stb.)Közöttük számos különlegesség is akad - melyek leginkább helyi specialitások. Ilyen a Balaton környéki halászoslevek között a fonyódi, az ún. "petyek", amelyik régi tavi halászmesterek sok évtizedes hagyományaira épül. Mind zamatában, mind tartalmában figyelmet érdemlő és népszerűsödésre váró különlegesség. D. B. |
|
KARÁCSONYA hal nem hiányozhatA karácsonyi fenyőfaállítás és a halevés szokása alig százötven éve honosodott meg nálunk, mégis úgy tűnik, mintha ősi hagyományaink közé tartozna. Vétek lenne változtatni rajta, ha csak annyit nem, hogy a ponty helyett valamilyen más, különleges hazai vagy tengeri halat válasszunk az ünnepi fogásokhoz. Halízelítő hármas |
|
KARÁCSONYSzebb a páva mint a pulykaNoha mindnyájan egyetértünk a mondókával, még sincs, aki ilyenkor a színpompás
páva helyett ne a pulykát választaná. A mára már világszerte szinte kötelezővé
vált sült mellett mi most néhány kevésbé ismert pulyafogás receptjét kínáljuk.
|
|
VILÁGJÁRÓMindenből módjávalA címben idézett mondás a tibeti emberek életfilozófiáját tükrözi, s érvényes az étkezésükre is. Ebben főként a mértékletességre és az ételek harmóniájára törekszenek. Előnyben részesítik a meleg falatokat, még a gyümölcsöket sem hűtik le. Jobban megismerve őket, kiderül: nem csupán jakvajas teát kortyolgatnak campával... |
|
KARÁCSONYÉdes fináléA karácsony édes ünnep. Ilyenkor még az is hozzálát a sütéshez, aki egyébként
nem hódol a nyalánkságoknak. Nagy úr a hagyomány - a bejgli, a gyümölcskenyér, a
fatörzs, a mézeskalács íze, illata nélkül nem teljes az ünnepi hangulat.
|
|
ÜNNEPEKA kelendő káposzta A káposztának számtalan erénye van: |
|
SZILVESZTERSzilveszterkor és újév napján szigorú rendje van az asztalra kerülő
ételeknek. Nem tálalhatunk halat, mert azzal elúszik a szerencse, sem szárnyast, ami
hátrafelé elkaparja, sem nyulat, amellyel elfut, de kötelező a malac, hogy kitúrja a
jólétet, gazdagságot garantáló kincset. Meg ne feledkezzenek hát róla!
|
Tekintse meg archív számainkat !