Zöldséges rétes
Hozzávalók
(2 rúd)
1 csomó újhagyma
3 közepes sárgarépa
25-25 dkg csiperke és fejes káposzta
2 nagy szelet kenyér
2 tojás
2 evőkanál tejföl
1 kiskanál só
2 gerezd fokhagyma
fél-fél mokkáskanál majoránna és őrölt bors
késhegynyi reszelt gyömbér és szerecsendió
1 csokor petrezselyem
2 csomag (4 lapos) réteslap
a sütéshez:
2 evőkanál zsemlemorzsa
4-5 evőkanál olaj
Az összes zöldséget megtisztÃtjuk. A hagymát vékony karikákra, a sárgarépát, a gombát és a káposztát gyufaszálnyi csÃkokra vágjuk. A kenyeret hideg vÃzbe áztatjuk, majd jól kifacsarjuk. A tojásokat simára keverjük. Megsózzuk, az áttört fokhagymával, majoránnával, borssal, gyömbérrel, szerecsendióval és a finomra vágott petrezselyemmel fűszerezzük, végül a zöldségeket is belekeverjük.
1 csomag, vagyis 4 réteslapot úgy fektetünk egymásra egy nedves konyharuhán, hogy közüket egy kevés olajjal meglocsoljuk, morzsával behintjük. A zöldséges töltelék felét egy csÃkban a felénk esÅ‘ oldalára halmozzuk, majd a konyharuha segÃtségével föltekerjük, és enyhén kiolajozott tepsibe fektetjük. A tetejét olajjal megkenegetjük.
UgynaÃgy készÃtjük el a másik rúd rétest is. ElÅ‘melegÃtett sütÅ‘ben, közepes lánggal (180 C; légkeveréses sütÅ‘ben 165 C) kb. 45 percig sütjük. Melegen kÃnáljuk.
ElkészÃtési idÅ‘: 1 óra 15 perc.
Egy adag: 467 kcal / 1953 kJ.
Italajánlat: száraz fehérbor 10C Mõcsényi Sauvignon Blanc.
Recept: Hunyaddobrai. |
Fénykép: Balogh Tamás. |
|
|