Zöldséges rétes


Hozzávalók (2 rúd)


1 csomó újhagyma
3 közepes sárgarépa
25-25 dkg csiperke és fejes káposzta
2 nagy szelet kenyér
2 tojás
2 evőkanál tejföl
1 kiskanál só
2 gerezd fokhagyma
fél-fél mokkáskanál majoránna és őrölt bors
késhegynyi reszelt gyömbér és szerecsendió
1 csokor petrezselyem
2 csomag (4 lapos) réteslap
a sütéshez:
2 evőkanál zsemlemorzsa
4-5 evőkanál olaj

Az összes zöldséget megtisztítjuk. A hagymát vékony karikákra, a sárgarépát, a gombát és a káposztát gyufaszálnyi csíkokra vágjuk. A kenyeret hideg vízbe áztatjuk, majd jól kifacsarjuk. A tojásokat simára keverjük. Megsózzuk, az áttört fokhagymával, majoránnával, borssal, gyömbérrel, szerecsendióval és a finomra vágott petrezselyemmel fűszerezzük, végül a zöldségeket is belekeverjük. 1 csomag, vagyis 4 réteslapot úgy fektetünk egymásra egy nedves konyharuhán, hogy közüket egy kevés olajjal meglocsoljuk, morzsával behintjük. A zöldséges töltelék felét egy csíkban a felénk eső oldalára halmozzuk, majd a konyharuha segítségével föltekerjük, és enyhén kiolajozott tepsibe fektetjük. A tetejét olajjal megkenegetjük. Ugynaígy készítjük el a másik rúd rétest is. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 C; légkeveréses sütőben 165 C) kb. 45 percig sütjük. Melegen kínáljuk.


Elkészítési idő: 1 óra 15 perc.
Egy adag: 467 kcal / 1953 kJ.
Italajánlat: száraz fehérbor 10C Mõcsényi Sauvignon Blanc.

Recept: Hunyaddobrai.

   Fénykép: Balogh Tamás.