Rántott ponty majonézes burgonyával
Hozzávalók
8 (egyenként kb. 20 dkg-os) patkó alakú pontyszelet só, Å‘rölt bors a bundázáshoz: 10 dkg liszt 2 tojás 6-8 evÅ‘kanál zsemlemorzsa a sütéshez: bÅ‘ olaj a majonézes burgonyasalátához: 8 közepes szem nem szétfövÅ‘ burgonya vagy 1 kg kifliburgonya só 2 tojássárgája 2 dl olaj (nem olÃva) fél citrom leszűrt leve vagy 2 evÅ‘kanál száraz fehérbor fél evÅ‘kanál mustár 1 mokkáskanál cukor 3 dl tejföl 1 kicsi vöröshagyma 1 csokor petrezselyem
A halat megmossuk, bÅ‘rét éles késsel lefejtjük, a szeleteket besózzuk, esetleg borsozzuk, és félretesszük. A burgonyát kefével megdörzsölve jól megmossuk, és héjában, enyhén sós vÃzben puhára fÅ‘zzük. Ezután leszűrjük, és hűlni hagyjuk. AmÃg a burgonya fÅ‘, elkészÃtjük a majonézt. A tojássárgáját tálban simára keverjük, és az olajat folyamatosan kevergetve szinte cseppenként hozzáadjuk. A citrom levével vagy a borral, fél mokkáskanál sóval, a mustárral meg a cukorral pikánsra ÃzesÃtjük. A tejfölt is belekeverjük. A burgonyát meghámozzuk, 2-3 milliméter vastag karikákra vágjuk. A hagymát lehéjazzuk, és a petrezselymmel együtt nagyon finomra aprÃtjuk. Mindezeket a mártásba keverjük, ha kell, utánaÃzesÃtjük, és letakarva hűtÅ‘be rakjuk, hogy az Ãzek összeérjenek. A halszeleteket a szokásos módon lisztbe, felvert tojásba és morzsába forgatva bundázzuk. Kö-zepesen forró olajban megsütjük, majd papÃrszalvétára szedve a fölösleges zsiradékot leitatjuk róluk. Melegen vagy hidegen, a burgonyasaláta kÃséretében tálaljuk.
ElkészÃtési idÅ‘: 1 óra 10 perc + a saláta érlelése.
Egy adag: 1352 kcal / 5650 kJ.
Italajánlat: száraz rosé Szekszárdi zweigelt rosé '02.
|