Libamáj zsÃrjában sütve
egyszerûen melegen és hidegen
Hozzávalók
(4 személyre)
450-500 gr-os libamáj 1000 gr bőrös libaháj 1 közepes fej vöröshagyma 10 szem feketebors tengeri só
A libamájon, ha epés részt látunk, levágjuk róla. Jeges sós vÃzben 1-2 órán át áztatjuk. A libahájat 30 mm x 30 mm-es kockákra vágjuk. Egy két és fél literes lábosban tűzre tesszük a hájat. Közepes hÅ‘fokon kevergetjük, olvasszuk a hájat. Amikor már a hájdarabok úsznak a libazsÃrban, de még nem pirulnak, beletesszük a kiázott és leszárÃtott libamájat, a félbevágottt hagymát és a feketeborsszemeket. Megsózzuk és fedÅ‘ alatt sütjük. Igaz inkább abálódik, párolódik, mert a hájból is és a májból is sok folyadék sül ki. A máj viszont ily módon készÃtve világosabb, szaftosabb lesz. 10-15 perc után megfordÃtjuk a májat. Óvatosan nyúlunk alá egy lapátkanállal és Ãgy fordÃtjuk a másik felére, nehogy eltörjön. Még 10 percig ezen az oldalán is sütjük, majd a lapátkanállal kiemeljük egy porcelán tálba. a hagymát is kivesszük a zsiradékból, mert késÅ‘bb megégne. ErÅ‘sebb hÅ‘fokon tovább sütjük a hájat, amÃg minden folyadék elpárolog, libazsÃr kitisztul és szép arany barnára sülnek a libahájkockák. TésztaszűrÅ‘n keresztül egy két literes lábosba öntjük a libazsÃrt. MerÅ‘kanál segÃtségével megnyomkodjuk a hájat, hogy minél több zsÃr kifolyjon belÅ‘le. A kipréselt hájat, (libatöpörtyűt) egy tálba öntjük, összerázzuk sóval és kiveszük belÅ‘le a borsszemeket.
Tálalás melegen: A meleg libamájat felszeleteljük kb. 5 mm-es szeletekbe. Forró tányérokra elozstjuk a szeleteket, hagymás törtburgonyával ropogósra sütött hagymakarokákkal és friss meleg töpörtyűvel tálaljuk.
Tálalás hidegen: Az átszűrt libazsÃrt a porcelán tálban lévÅ‘ sültmájra öntjük és hagyjuk kihűlni. Amikor már szobahÅ‘mérsékletűre hűlt, betesszük a hűtÅ‘szekrénybe, hogy a libazsÃr megszilárduljon. Az esetlegesen zsÃrjából kiálló májat bekenjük zsiradékkal, Ãgy hosszabb ideig eltartható. A tányérokat lehűtjük. A zsÃrból kiemelt letisztÃtott májat deszkára tesszük és kb. 3 ,,-es szeletekre vágjuk. A tányérokon elosztjuk a szeleteket, LibazsÃrt, paprikát, paradicsomot teszünk mellé. Sót, pirospaprikát és pirÃtott kenyeret adunk mellé.
|