Libamáj zsírjában sütve
egyszerûen melegen és hidegen


Hozzávalók (4 személyre)


450-500 gr-os libamáj
1000 gr bőrös libaháj
1 közepes fej vöröshagyma
10 szem feketebors
tengeri só

A libamájon, ha epés részt látunk, levágjuk róla. Jeges sós vízben 1-2 órán át áztatjuk. A libahájat 30 mm x 30 mm-es kockákra vágjuk. Egy két és fél literes lábosban tűzre tesszük a hájat. Közepes hőfokon kevergetjük, olvasszuk a hájat. Amikor már a hájdarabok úsznak a libazsírban, de még nem pirulnak, beletesszük a kiázott és leszárított libamájat, a félbevágottt hagymát és a feketeborsszemeket. Megsózzuk és fedő alatt sütjük. Igaz inkább abálódik, párolódik, mert a hájból is és a májból is sok folyadék sül ki. A máj viszont ily módon készítve világosabb, szaftosabb lesz. 10-15 perc után megfordítjuk a májat. Óvatosan nyúlunk alá egy lapátkanállal és így fordítjuk a másik felére, nehogy eltörjön. Még 10 percig ezen az oldalán is sütjük, majd a lapátkanállal kiemeljük egy porcelán tálba. a hagymát is kivesszük a zsiradékból, mert később megégne. Erősebb hőfokon tovább sütjük a hájat, amíg minden folyadék elpárolog, libazsír kitisztul és szép arany barnára sülnek a libahájkockák. Tésztaszűrőn keresztül egy két literes lábosba öntjük a libazsírt. Merőkanál segítségével megnyomkodjuk a hájat, hogy minél több zsír kifolyjon belőle. A kipréselt hájat, (libatöpörtyűt) egy tálba öntjük, összerázzuk sóval és kiveszük belőle a borsszemeket. Tálalás melegen: A meleg libamájat felszeleteljük kb. 5 mm-es szeletekbe. Forró tányérokra elozstjuk a szeleteket, hagymás törtburgonyával ropogósra sütött hagymakarokákkal és friss meleg töpörtyűvel tálaljuk. Tálalás hidegen: Az átszűrt libazsírt a porcelán tálban lévő sültmájra öntjük és hagyjuk kihűlni. Amikor már szobahőmérsékletűre hűlt, betesszük a hűtőszekrénybe, hogy a libazsír megszilárduljon. Az esetlegesen zsírjából kiálló májat bekenjük zsiradékkal, így hosszabb ideig eltartható. A tányérokat lehűtjük. A zsírból kiemelt letisztított májat deszkára tesszük és kb. 3 ,,-es szeletekre vágjuk. A tányérokon elosztjuk a szeleteket, Libazsírt, paprikát, paradicsomot teszünk mellé. Sót, pirospaprikát és pirított kenyeret adunk mellé.


Recept: Gundel recept.