Borjújava


Hozzávalók


4 szép szelet (kb. 60 dkg) borjúcomb (legjobb a diója)
só
4 dkg liszt
6 dkg zsír (olaj)
60 dkg karfiol
4-5 dkg sajt (trappista)
2 dkg zsemlemorzsa
4 dkg vaj a besamelmártáshoz:
2,5 dl tej
5 dkg vaj
2,5 dkg liszt
fél mokkáskanál só
fél mokkáskanál őrölt fehér bors
késhegynyi reszelt szerecsendió

A borjúszeleteket megsózzuk, mindkét oldalukat lisztbe forgatjuk, majd zsírban hirtelen megsütjük. A karfiolt sós vízben megfőzzük, lehűtjük és lecsöpögtetjük. A hússzeleteket megvajazott tepsibe fektetjük, mindegyikre egy-egy kis halom karfiolt púpozunk, és az egészet bevonjuk besamelmártással. Ehhez a tejet fölforraljuk. A vajat egy lábasban fölolvasztjuk, a lisztet hozzáadjuk, és kevergetve megforrósítjuk, de ügyeljünk arra, nehogy megpiruljon. Közben megsózzuk, megborsozzuk, a szerecsendióval fűszerezzük. Továbbra is állandóan kevergetve apránként beleöntjük a tejet, és épp csak l percig forraljuk, ezalatt kellően besűrűsödik. Miután a karfiolra öntöttük, megszórjuk a reszelt sajttal, zsemlemorzsával és egy kevés vajat morzsolunk rá. Sütőben aranysárgára sütjük.


Elkészítési idő: 1,5 óra.

Italajánlat: száraz fehérbor.