Borjújava
Hozzávalók
4 szép szelet (kb. 60 dkg) borjúcomb (legjobb a diója) só 4 dkg liszt 6 dkg zsÃr (olaj) 60 dkg karfiol 4-5 dkg sajt (trappista) 2 dkg zsemlemorzsa 4 dkg vaj a besamelmártáshoz: 2,5 dl tej 5 dkg vaj 2,5 dkg liszt fél mokkáskanál só fél mokkáskanál Å‘rölt fehér bors késhegynyi reszelt szerecsendió
A borjúszeleteket megsózzuk, mindkét oldalukat lisztbe forgatjuk, majd zsÃrban hirtelen megsütjük. A karfiolt sós vÃzben megfÅ‘zzük, lehűtjük és lecsöpögtetjük. A hússzeleteket megvajazott tepsibe fektetjük, mindegyikre egy-egy kis halom karfiolt púpozunk, és az egészet bevonjuk besamelmártással. Ehhez a tejet fölforraljuk. A vajat egy lábasban fölolvasztjuk, a lisztet hozzáadjuk, és kevergetve megforrósÃtjuk, de ügyeljünk arra, nehogy megpiruljon. Közben megsózzuk, megborsozzuk, a szerecsendióval fűszerezzük. Továbbra is állandóan kevergetve apránként beleöntjük a tejet, és épp csak l percig forraljuk, ezalatt kellÅ‘en besűrűsödik. Miután a karfiolra öntöttük, megszórjuk a reszelt sajttal, zsemlemorzsával és egy kevés vajat morzsolunk rá. SütÅ‘ben aranysárgára sütjük.
ElkészÃtési idÅ‘: 1,5 óra.
Italajánlat: száraz fehérbor.
|