Citromtorta


Hozzávalók


(8 szelethez)
a tésztához:
7 dkg vaj
20 dkg darált mogyoró (a fele darált háztartási keksz vagy piskótamorzsa is lehet)
2 evőkanál porcukor
1-2 evőkanál olaj a tetejére:
2 szép citrom
2 lap vagy l dkg porzselatin
3 evőkanál cukor
25 dkg tehéntúró
20 dkg natúr krémsajt
2 nagyon friss tojás
a sziruphoz:
3 citrom
3 evőkanál cukor

A vajat fölolvasztjuk, majd a mogyorót kevergetve megfuttatjuk benne, és a porcukorral ízesítjük. Egy 20-22 centi átmérőjű tortaformát kiolajozunk, a mogyorós keveréket egyenletesen beleszórjuk, dermedni hagyjuk. A citromok héját lereszeljük, levüket kifacsarjuk, majd a beáztatott zselatinlapokat hozzáadjuk. Ha porral készítjük, akkor a citromlével 1-2 percig forraljuk, hűlni hagyjuk. A cukorral ízesítjük, majd az áttört tehéntúrót meg a krémsajtot is hozzáadjuk. Előszór a tojások sárgáját, azután a kemény habbá vert tojásfehérjét forgatjuk bele. Egyenletesen a mogyorós tésztára kenjük, majd letakarva 2-3 órán át dermedni hagyjuk. Közben a sziruphoz való citromok héját lereszeljük, levüket kipréseljük. Együtt kis lábasba töltjük, a cukrot beleszórjuk, és 2 percig forraljuk. Tálaláskor a tortát forró vízbe mártott késsel fölszeleteljük, végül a sziruppal meglocsoljuk.


Elkészítési idő: 1 óra + dermesztés.
Egy adag: 414 kcal / 1731 kJ.
Italajánlat: édes fehérbor.