Citromtorta
Hozzávalók
(8 szelethez) a tésztához: 7 dkg vaj 20 dkg darált mogyoró (a fele darált háztartási keksz vagy piskótamorzsa is lehet) 2 evőkanál porcukor 1-2 evőkanál olaj a tetejére: 2 szép citrom 2 lap vagy l dkg porzselatin 3 evőkanál cukor 25 dkg tehéntúró 20 dkg natúr krémsajt 2 nagyon friss tojás a sziruphoz: 3 citrom 3 evőkanál cukor
A vajat fölolvasztjuk, majd a mogyorót kevergetve megfuttatjuk benne, és a porcukorral ÃzesÃtjük. Egy 20-22 centi átmérÅ‘jű tortaformát kiolajozunk, a mogyorós keveréket egyenletesen beleszórjuk, dermedni hagyjuk. A citromok héját lereszeljük, levüket kifacsarjuk, majd a beáztatott zselatinlapokat hozzáadjuk. Ha porral készÃtjük, akkor a citromlével 1-2 percig forraljuk, hűlni hagyjuk. A cukorral ÃzesÃtjük, majd az áttört tehéntúrót meg a krémsajtot is hozzáadjuk. ElÅ‘szór a tojások sárgáját, azután a kemény habbá vert tojásfehérjét forgatjuk bele. Egyenletesen a mogyorós tésztára kenjük, majd letakarva 2-3 órán át dermedni hagyjuk. Közben a sziruphoz való citromok héját lereszeljük, levüket kipréseljük. Együtt kis lábasba töltjük, a cukrot beleszórjuk, és 2 percig forraljuk. Tálaláskor a tortát forró vÃzbe mártott késsel fölszeleteljük, végül a sziruppal meglocsoljuk.
ElkészÃtési idÅ‘: 1 óra + dermesztés.
Egy adag: 414 kcal / 1731 kJ.
Italajánlat: édes fehérbor.
|