Fácánerőleves húsgaluskával


Hozzávalók


2 konyhakész fácán (egyenként kb. 45 dekás)
1 tojás
0,2 dl konyak
só, kakukkfű
30 dkg vegyes leveszöldség
1 mokkáskanál paradicsompüré
1 tojásfehérje
1 babérlevél
néhány szem fekete bors
1 gerezd fokhagyma
1 cikk vöröshagyma
0,5 dl száraz fehérbor

A fácán mellét a csontról lefejtjük, kétszer ledaráljuk, majd a tojással meg a konyakkal összegyúrjuk. Csipetnyit megsózzuk, egy kevés morzsolt kakukkfűvel fűszerezzük. A masszából nedves kézzel kis gombócokat formálunk és enyhén sós, gyöngyözve forró vízben kifőzzük, leszűrjük, félretesszük. Ez lesz a leves betétje, amit elkészíthetünk, miközben a leves fő. A fácánról a combokat is levágjuk és kicsontozzuk. A lefejtett húst a megtisztított zöldséggel együtt ledaráljuk, a paradicsompürét meg a félig fölvert tojáshabot hozzáadjuk, majd kevergetve kb. 1,5 liter vízzel leöntjük. A fácán földarabolt csontjait belerakjuk, és kevergetve - mert könnyen leég - fölforraljuk. Utána kissé megsózzuk, a babérlevéllel, a borssal, a fokhagymával meg a vöröshagymával fűszerezzük, és kis lángon 1,5 órán át főzzük. Utána a tűzről félrehúzzuk, 5-10 percig pihentetjük, majd szűrőruhán átszűrjük és a borral ízesítjük. A megforrósított húsgaluskával tálaljuk.


Elkészítési idő: 2 óra 30 perc.
Egy adag: 202 kcal / 845 kJ.
Italajánlat: száraz fehérbor.