Fácánerőleves húsgaluskával
Hozzávalók
2 konyhakész fácán (egyenként kb. 45 dekás) 1 tojás 0,2 dl konyak só, kakukkfű 30 dkg vegyes leveszöldség 1 mokkáskanál paradicsompüré 1 tojásfehérje 1 babérlevél néhány szem fekete bors 1 gerezd fokhagyma 1 cikk vöröshagyma 0,5 dl száraz fehérbor
A fácán mellét a csontról lefejtjük, kétszer ledaráljuk, majd a tojással meg a konyakkal összegyúrjuk. Csipetnyit megsózzuk, egy kevés morzsolt kakukkfűvel fűszerezzük. A masszából nedves kézzel kis gombócokat formálunk és enyhén sós, gyöngyözve forró vÃzben kifÅ‘zzük, leszűrjük, félretesszük. Ez lesz a leves betétje, amit elkészÃthetünk, miközben a leves fÅ‘. A fácánról a combokat is levágjuk és kicsontozzuk. A lefejtett húst a megtisztÃtott zöldséggel együtt ledaráljuk, a paradicsompürét meg a félig fölvert tojáshabot hozzáadjuk, majd kevergetve kb. 1,5 liter vÃzzel leöntjük. A fácán földarabolt csontjait belerakjuk, és kevergetve - mert könnyen leég - fölforraljuk. Utána kissé megsózzuk, a babérlevéllel, a borssal, a fokhagymával meg a vöröshagymával fűszerezzük, és kis lángon 1,5 órán át fÅ‘zzük. Utána a tűzrÅ‘l félrehúzzuk, 5-10 percig pihentetjük, majd szűrÅ‘ruhán átszűrjük és a borral ÃzesÃtjük. A megforrósÃtott húsgaluskával tálaljuk.
ElkészÃtési idÅ‘: 2 óra 30 perc.
Egy adag: 202 kcal / 845 kJ.
Italajánlat: száraz fehérbor.
|