Túrós rétes körtével és mákkal


Hozzávalók (8)


1 tojás
10 dkg cukor
60 dkg tehéntúró
7-8 dkg darált mák
5 dkg búzadara
4 körte
1 citrom reszelt héja és leve
2 csomag (4 lapos) réteslap
a sütéshez:
néhány evőkanál olaj
zsemlemorzsa
a tetejére:
15 dkg porcukor
3 evőkanál citromlé
2 evőkanál mák (nem darált)

A tojást a cukorral kikeverjük és az áttört túrót, a mákot meg a darát is hozzáadjuk. A körtéket meghámozzuk, magházukat kimetsszük, húsukat kockákra vágjuk, majd a citrom héjával meg levével együtt a túrós mákba keverjük. Egy csomag réteslapot kiterítünk, közüket egy kevés olajjal meglocsoljuk, morzsával meghintjük. A töltelék felét egyenletesen rásimítjuk, és feltekerjük. Kiolajozott tepsibe fektetjük, majd előmelegített sütőben, a közepesnél nagyobb lánggal (200 °C; légkeveréses sütőben 180 °C) kb. 35 percig sütjük. A tetejére a cukrot a citromlével addig keverjük, amíg teljesen föl nem oldódik. A kihűlt rétesre kenjük, majd rászórjuk a mákot.


Elkészítési idő: 1 óra 15 perc.
Egy adag: 431 kcal / 1802 kJ.
Italajánlat: édes fehérbor.