Tárkonyos zöldbableves


Hozzávalók


40 dkg zöldbab
4 kemény paradicsom
2 dl kefir
2 evőkanál olaj
1 csokor friss tárkonylevél
1 csapott evőkanál liszt
2 tyúkhúsleveskocka
4 gerezd fokhagyma, só
csipetnyi cukor

Előkészítése: a friss zöldbabot megtisztítom, megmosom, és kézzel darabokra tördelem. (Ha fagyasztott a zöldbab, fagyosan teszem majd a vízzel feleresztett rántásba.) A tárkonyt apróra vágom. A paradicsomot kis kockákra aprítom. Elkészítése: levesesfazékba öntöm az olajat, rászórom a lisztet és világos zsemleszínűre pirítom, közben folyamatosan kevergetem. Ezután a tűzről lehúzom, azonnal ráöntök 2 deci hideg vizet, és simára keverem. (Ha a rántás csomósra sikerült, finom szűrőn szűrjék át!) Beleteszem a zöldbabot, és még 6 deci vizet öntök rá. A fazekat a tűzre visszateszem, beledobom a leveskockát, és a levest fedő nélkül felforralom. A forrás- tól számított 20 percig kis lángon főzöm. Egyszer-egyszer megkeverem, mert a benne lévő liszt miatt hamar kifuthat. Ha a zöldbab megpuhult, a levesbe szórom a paradicsomot és a tisztított, zúzott fokhagymát. A léből egy decit kiveszek, ezt simára keverem a kefirrel, majd a forrásban lévő ételbe öntöm. Egy pillanatra ismét forralom, végül csipetnyi cukorral és sóval ízesítem. Meghintem a tárkonnyal, és már húzom is le a tűzről.


Elkészítési idő: 45 perc.
Egy adag: 300 kcal / 1260 kJ.
Italajánlat: száraz fehérbor Neszmélyi királyleányka '01.