Tárkonyos zöldbableves
Hozzávalók
40 dkg zöldbab 4 kemény paradicsom 2 dl kefir 2 evőkanál olaj 1 csokor friss tárkonylevél 1 csapott evőkanál liszt 2 tyúkhúsleveskocka 4 gerezd fokhagyma, só csipetnyi cukor
ElÅ‘készÃtése: a friss zöldbabot megtisztÃtom, megmosom, és kézzel darabokra tördelem. (Ha fagyasztott a zöldbab, fagyosan teszem majd a vÃzzel feleresztett rántásba.) A tárkonyt apróra vágom. A paradicsomot kis kockákra aprÃtom.
ElkészÃtése: levesesfazékba öntöm az olajat, rászórom a lisztet és világos zsemleszÃnűre pirÃtom, közben folyamatosan kevergetem. Ezután a tűzrÅ‘l lehúzom, azonnal ráöntök 2 deci hideg vizet, és simára keverem. (Ha a rántás csomósra sikerült, finom szűrÅ‘n szűrjék át!) Beleteszem a zöldbabot, és még 6 deci vizet öntök rá. A fazekat a tűzre visszateszem, beledobom a leveskockát, és a levest fedÅ‘ nélkül felforralom. A forrás-
tól számÃtott 20 percig kis lángon
fÅ‘zöm. Egyszer-egyszer megkeverem, mert a benne lévÅ‘ liszt miatt hamar kifuthat. Ha a zöldbab megpuhult, a levesbe szórom a paradicsomot és a tisztÃtott, zúzott fokhagymát. A lébÅ‘l egy decit kiveszek, ezt simára keverem a kefirrel, majd
a forrásban lévÅ‘ ételbe öntöm. Egy pillanatra ismét forralom, végül csipetnyi cukorral és sóval ÃzesÃtem. Meghintem a tárkonnyal, és már
húzom is le a tűzről.
ElkészÃtési idÅ‘: 45 perc.
Egy adag: 300 kcal / 1260 kJ.
Italajánlat: száraz fehérbor Neszmélyi királyleányka '01.
|