Göngyölt borjú


Hozzávalók


80 dkg borjúcomb
só
őrölt bors
mustár
8 szelet húsos szalonna
4 ecetes uborka cikkekre vágva
1 vöröshagyma karikákra vágva
1 dl olívaolaj
mártáshoz:
1 vöröshagyma
2 sárgarépa
2 petrezselyemgyökér
1 zeller
1 dl száraz vörösbor
2 dl tejföl

A húst felszeleteljük, megsózzuk, borssal meghintjük, a mustárral vékonyan meghintjük. Az uborkát cikkekre vágjuk, a hús tetejére fektetjük és a megtisztított, felkarikázott hagymával megszórjuk. A szeleteket egyenként felgöngyöljük, és hústűvel megtűzzük. Egy mélyebb tepsibe rakjuk, majd az olajjal meglocsoljuk. Lefedve, a hűtőszekrényben néhány órát állni hagyjuk. Ezután egy olyan serpenyőben, amit a sütőbe is teherünk a páclé olajában a tekercseket körös körül egyenként elősütjük, majd a tepsibe visszarakosgatjuk. A mártáshoz a hagymát meghámozzuk, kis kockákra vágjuk, a visszamaradt zsírban megfuttatjuk, majd az ugyancsak megtisztított, kockákra vágott sárgarépát, petrezselyemgyökeret és a zellert is beletesszük. Egy kissé megpirítjuk végül megsózzuk. A húsgöngyölegeket a pirított zöldségre visszarakjuk, levét és a bort aláöntjük. Az edényt befedjük, és 200 fokra előmelegített sütőben puhára pároljuk, majd a fedőt levéve egy kissé megpirítjuk. Amikor elkészült, a tekercseket kiemeljük, amártást merülőmixerrel pépesítjük, a tejfölt belekeverjük. A tekercsekből a tűt kihúzzuk, ferde szeletekre vágva, a mártással körülöntve, zsemlegombóccal vagy burgonyakrokettel körítve kínáljuk.


Elkészítési idő: 1 óra 40 perc + pácolás.
Egy adag: 773 kcal / 3229 kJ.
Italajánlat: száraz vörösbor (Soproni kékfrankos '03).