Göngyölt borjú
Hozzávalók
80 dkg borjúcomb só Å‘rölt bors mustár 8 szelet húsos szalonna 4 ecetes uborka cikkekre vágva 1 vöröshagyma karikákra vágva 1 dl olÃvaolaj mártáshoz: 1 vöröshagyma 2 sárgarépa 2 petrezselyemgyökér 1 zeller 1 dl száraz vörösbor 2 dl tejföl
A húst felszeleteljük, megsózzuk, borssal meghintjük, a mustárral vékonyan meghintjük. Az uborkát cikkekre vágjuk, a hús tetejére fektetjük és a megtisztÃtott, felkarikázott hagymával megszórjuk. A szeleteket egyenként felgöngyöljük, és hústűvel megtűzzük. Egy mélyebb tepsibe rakjuk, majd az olajjal meglocsoljuk. Lefedve, a hűtÅ‘szekrényben néhány órát állni hagyjuk. Ezután egy olyan serpenyÅ‘ben, amit a sütÅ‘be is teherünk a páclé olajában a tekercseket körös körül egyenként elÅ‘sütjük, majd a tepsibe visszarakosgatjuk. A mártáshoz a hagymát meghámozzuk, kis kockákra vágjuk, a visszamaradt zsÃrban megfuttatjuk, majd az ugyancsak megtisztÃtott, kockákra vágott sárgarépát, petrezselyemgyökeret és a zellert is beletesszük. Egy kissé megpirÃtjuk végül megsózzuk. A húsgöngyölegeket a pirÃtott zöldségre visszarakjuk, levét és a bort aláöntjük. Az edényt befedjük, és 200 fokra elÅ‘melegÃtett sütÅ‘ben puhára pároljuk, majd a fedÅ‘t levéve egy kissé megpirÃtjuk. Amikor elkészült, a tekercseket kiemeljük, amártást merülÅ‘mixerrel pépesÃtjük, a tejfölt belekeverjük. A tekercsekbÅ‘l a tűt kihúzzuk, ferde szeletekre vágva, a mártással körülöntve, zsemlegombóccal vagy burgonyakrokettel körÃtve kÃnáljuk.
ElkészÃtési idÅ‘: 1 óra 40 perc + pácolás.
Egy adag: 773 kcal / 3229 kJ.
Italajánlat: száraz vörösbor (Soproni kékfrankos '03).
|