Kalocsai gombaleves


Hozzávalók


1 liter szűrt húsleves (leveskockából is készülhet)
1 kisebb vöröshagyma
40 dkg gomba
30 dkg vegyes zöldség
3 evőkanál olaj
só, őrölt fehér bors
fél csokor petrezselyem
1 evőkanál liszt
1 kiskanál pirospaprika
2 dl tejszín
4 főtt fürjtojás
a szárnyasgombóchoz:
30 dkg csirke- vagy pulykamellfilé
1 zsemle
tej a zsemle áztatásához
1 tojás
só, őrölt bors
fél csokor petrezselyem

Először a levesbetétet, vagyis a szárnyasgombócot készítjük el. Ehhez a csirkehúst a tejben áztatott, majd kifacsart zsemlével ledaráljuk. A tojást hozzáadjuk, megsózzuk, megborsozzuk, fölaprított petrezselyemmel fűszerezzük. A masszából 8 gombócot formálunk, és 5 deci forró húslevesben megfőzzük. Az olajon a hagymát s lángon megpároljuk, majd rádobjuk a gombát meg a zöldséget és néhány percig kevergetve pirítjuk. Megsózzuk, megborsozzuk, a fölaprított petrezselyemmel fűszerezzük. A liszttel meghintjük, kissé lepirítjuk, majd a pirospaprikát is rászórjuk. A maradék levessel fölengedjük, néhány percig forraljuk, azután a többi levest is hozzáadjuk a benne főtt gombócokkal együtt. Újra fölforraljuk, végül tejszínnel dúsítjuk. Tálaláskor egy-egy főtt fürjtojást teszünk bele.


Elkészítési idő: 1 óra.
Egy adag: 471 kcal / 1969 kJ.
Italajánlat: száraz fehérbor.