Kalocsai gombaleves
Hozzávalók
1 liter szűrt húsleves (leveskockából is készülhet) 1 kisebb vöröshagyma 40 dkg gomba 30 dkg vegyes zöldség 3 evÅ‘kanál olaj só, Å‘rölt fehér bors fél csokor petrezselyem 1 evÅ‘kanál liszt 1 kiskanál pirospaprika 2 dl tejszÃn 4 fÅ‘tt fürjtojás a szárnyasgombóchoz: 30 dkg csirke- vagy pulykamellfilé 1 zsemle tej a zsemle áztatásához 1 tojás só, Å‘rölt bors fél csokor petrezselyem
ElÅ‘ször a levesbetétet, vagyis a szárnyasgombócot készÃtjük el. Ehhez a csirkehúst a tejben áztatott, majd kifacsart zsemlével ledaráljuk. A tojást hozzáadjuk, megsózzuk, megborsozzuk, fölaprÃtott petrezselyemmel fűszerezzük. A masszából 8 gombócot formálunk, és 5 deci forró húslevesben megfÅ‘zzük. Az olajon a hagymát s lángon megpároljuk, majd rádobjuk a gombát meg a zöldséget és néhány percig kevergetve pirÃtjuk. Megsózzuk, megborsozzuk, a fölaprÃtott petrezselyemmel fűszerezzük. A liszttel meghintjük, kissé lepirÃtjuk, majd a pirospaprikát is rászórjuk. A maradék levessel fölengedjük, néhány percig forraljuk, azután a többi levest is hozzáadjuk a benne fÅ‘tt gombócokkal együtt. Újra fölforraljuk, végül tejszÃnnel dúsÃtjuk. Tálaláskor egy-egy fÅ‘tt fürjtojást teszünk bele.
ElkészÃtési idÅ‘: 1 óra.
Egy adag: 471 kcal / 1969 kJ.
Italajánlat: száraz fehérbor.
|