Eperparfé


Hozzávalók


5 tojás
15 dkg cukor
5 dl tej
fél rúd vanília
3 dl tejszín
15 dkg eper (mélyhűtött is lehet)

A tojásokat tűzálló tálba töltjük, a cukrot hozzáadjuk és vízgőz fölött habosra verjük. Közben a tejet a vaníliával fölforraljuk, kissé hűlni hagyjuk, majd a tojásos masszához adjuk, és kevergetve felforraljuk. Ezalatt kissé besűrűsödik. Utána hideg vízbe állítva, de folyamatosan kevergetve kihűtjük. Ez azért fontos, hogy a térfogata ne csökkenjen. Végül a kemény habbá vert tejszínt óvatosan beleforgatjuk, majd formába öntve és elsimítva mélyhűtőben megfagyasztjuk. (A parfé vastagságától függően 2-6 óra.) Ez a parfé alapreceptje, amihez még a tejszínhab hozzáadása előtt különféle ízesítőket - esetünkben a turmixolt epret - is adhatunk. Ilyenkor a cukor mennyiségét megemelhetjük. Végül a formát meleg vízbe mártjuk, tartalmát tálra borítjuk, majd azonnal - mielőtt megolvadna - visszatesszük a mélyhűtőbe. Tálaláskor forró vízbe mártott késsel szeleteljük föl.


Elkészítési idő: 1 óra + fagyasztás.
Egy adag: 536 kcal / 2241 kJ.
Italajánlat: édes fehérbor.