Eperparfé
Hozzávalók
5 tojás 15 dkg cukor 5 dl tej fél rúd vanÃlia 3 dl tejszÃn 15 dkg eper (mélyhűtött is lehet)
A tojásokat tűzálló tálba töltjük, a cukrot hozzáadjuk és vÃzgÅ‘z fölött habosra verjük. Közben a tejet a vanÃliával fölforraljuk, kissé hűlni hagyjuk, majd a tojásos masszához adjuk, és kevergetve felforraljuk. Ezalatt kissé besűrűsödik. Utána hideg vÃzbe állÃtva, de folyamatosan kevergetve kihűtjük. Ez azért fontos, hogy a térfogata ne csökkenjen. Végül a kemény habbá vert tejszÃnt óvatosan beleforgatjuk, majd formába öntve és elsimÃtva mélyhűtÅ‘ben megfagyasztjuk. (A parfé vastagságától függÅ‘en 2-6 óra.) Ez a parfé alapreceptje, amihez még a tejszÃnhab hozzáadása elÅ‘tt különféle ÃzesÃtÅ‘ket - esetünkben a turmixolt epret - is adhatunk. Ilyenkor a cukor mennyiségét megemelhetjük. Végül a formát meleg vÃzbe mártjuk, tartalmát tálra borÃtjuk, majd azonnal - mielÅ‘tt megolvadna - visszatesszük a mélyhűtÅ‘be. Tálaláskor forró vÃzbe mártott késsel szeleteljük föl.
ElkészÃtési idÅ‘: 1 óra + fagyasztás.
Egy adag: 536 kcal / 2241 kJ.
Italajánlat: édes fehérbor.
|