Vörösboros őzpörkölt
Hozzávalók
2,5 dl (+ egy kevés a fÅ‘zés végére) vörösbor 7,5 dl vÃz 2-3 szem boróka só, esetleg ételÃzesÃtÅ‘ por 1 petrezselyemgyökér 1 nagyobb sárgarépa egy-egy kis darab zeller és karalábé 80 dkg Å‘zcomb 6-8 dkg füstölt szalonna 2-3 evÅ‘kanál olaj 1 nagyobb hagyma csipetnyi Å‘rölt bors 1 csapott evÅ‘kanál pirospaprika 1-1 paprika és paradicsom
A bort a vÃzzel, a borókával meg a sóval összekeverjük. A megtisztÃtott, fölszeletelt-zöldséget hozzáadjuk, fölforraljuk, majd a húst is beletesszük. Amint újra forr, félretesszük és hagyjuk kihűlni. Utána leszűrjük, de a levét megÅ‘rizzük. A húst 2x2 centis kockákra vágjuk, a pácoláshoz használt zöldséget fűszerestül ledaráljuk vagy turmixoljuk. A szalonnát apró kockákra vágjuk, és bográcsba téve, nagy láng fölött az olajban üvegesre sütjük, majd a megtisztÃtott, finomra aprÃtott hagymával tovább pirÃtjuk. A zöldségpürével átforrósÃtjuk, és megsózzuk, Å‘rölt borssal, pirospaprikával fűszerezzük. A paprikát kicsumázzuk, a paradicsom szárát kimetsszük, mindkettÅ‘ húsát apróra vágjuk, és a páclébÅ‘l ráöntünk egy keveset. Néhány percnyi forralás után hozzáadjuk a húst, s páclével öntözgetve puhára pároljuk. Végül egy kevés vörösborral ÃzesÃtjük.
ElkészÃtési idÅ‘: 2 óra.
Egy adag: 630 kcal / 2634 kJ.
Italajánlat: száraz vörösbor.
|