Vörösboros őzpörkölt


Hozzávalók


2,5 dl (+ egy kevés a főzés végére) vörösbor
7,5 dl víz
2-3 szem boróka
só, esetleg ételízesítő por
1 petrezselyemgyökér
1 nagyobb sárgarépa
egy-egy kis darab zeller és karalábé
80 dkg Å‘zcomb
6-8 dkg füstölt szalonna
2-3 evőkanál olaj
1 nagyobb hagyma
csipetnyi őrölt bors
1 csapott evőkanál pirospaprika
1-1 paprika és paradicsom

A bort a vízzel, a borókával meg a sóval összekeverjük. A megtisztított, fölszeletelt-zöldséget hozzáadjuk, fölforraljuk, majd a húst is beletesszük. Amint újra forr, félretesszük és hagyjuk kihűlni. Utána leszűrjük, de a levét megőrizzük. A húst 2x2 centis kockákra vágjuk, a pácoláshoz használt zöldséget fűszerestül ledaráljuk vagy turmixoljuk. A szalonnát apró kockákra vágjuk, és bográcsba téve, nagy láng fölött az olajban üvegesre sütjük, majd a megtisztított, finomra aprított hagymával tovább pirítjuk. A zöldségpürével átforrósítjuk, és megsózzuk, őrölt borssal, pirospaprikával fűszerezzük. A paprikát kicsumázzuk, a paradicsom szárát kimetsszük, mindkettő húsát apróra vágjuk, és a pácléből ráöntünk egy keveset. Néhány percnyi forralás után hozzáadjuk a húst, s páclével öntözgetve puhára pároljuk. Végül egy kevés vörösborral ízesítjük.


Elkészítési idő: 2 óra.
Egy adag: 630 kcal / 2634 kJ.
Italajánlat: száraz vörösbor.