Mézes csirkemell
Hozzávalók
2 nagyobb csirkemell 3 nagyobb narancs 10 dkg méz 15 dkg szárnyasaprólék belsÅ‘ség nélkül 4-5 evÅ‘kanál olaj fél fej hagyma 20 dkg vegyes zöldség só, Å‘rölt fehér bors 1 mokkáskanál almaecet Å‘rölt fekete bors 0,5 dl narancslikÅ‘r 1 kiskanál finomliszt vagy étkezési keményÃtÅ‘
A csirkemelleket kicsontozzuk, lebÅ‘rözzük. A húst 8 szeletre vágjuk, tálba rakjuk. 2 narancs héját lereszeljük, levét kifacsarjuk, átszűrjük és a mézzel simára keverjük. A húsra öntjük, letakarjuk és másnapig hűtÅ‘szekrényben érleljük. A csirkecsontokat az aprólékkal 3-4 evÅ‘kanál olajon megpirÃtjuk. A hagymát meg a zöldséget megtisztÃtjuk, fölaprÃtjuk, a csontokkal kicsit tovább pirÃtjuk, majd vÃzzel fölengedjük. Sózzuk, borsozzuk, almaecettel ÃzesÃtjük, és lefödve kb. 30 percig pároljuk. Utána a csontok meg az aprólék nélkül áttörjük; ez lesz a mártás alapja, aminek kb. 2,5 decinek kell lennie. A húst a pácból kivesszük, a maradék olajjal vékonyán kikent tepsibe fektetjük. Enyhén megsózzuk, megborsozzuk és forró sütÅ‘ben, nagy lánggal (200 °C; légkeveréses sütÅ‘ben 180 °C) kb. 10 perc alatt megsütjük. Közben a visszamaradó mézes páclével többször megkenegetjük. Amikor kész, levét az átszűrt mártáshoz öntjük, fölforraljuk, és a harmadik narancs reszelt héjával, levével ÃzesÃtjük. A narancslikÅ‘rt a liszttel meg egy kevés vÃzzel simára keverjük, a mártást sűrÃtjük vele, a sült csirkemellre öntjük. Vajban párolt parajjal és fÅ‘tt barna tésztával tálaljuk.
ElkészÃtési idÅ‘: 35 perc + érlelés.
Egy adag: 454 kcal / 1900 kJ.
Italajánlat: édes fehérbor.
|