Mézes csirkemell


Hozzávalók


2 nagyobb csirkemell
3 nagyobb narancs
10 dkg méz
15 dkg szárnyasaprólék
belsőség nélkül
4-5 evőkanál olaj
fél fej hagyma
20 dkg vegyes zöldség
só, őrölt fehér bors
1 mokkáskanál almaecet
őrölt fekete bors
0,5 dl narancslikőr
1 kiskanál finomliszt vagy
étkezési keményítő

A csirkemelleket kicsontozzuk, lebőrözzük. A húst 8 szeletre vágjuk, tálba rakjuk. 2 narancs héját lereszeljük, levét kifacsarjuk, átszűrjük és a mézzel simára keverjük. A húsra öntjük, letakarjuk és másnapig hűtőszekrényben érleljük. A csirkecsontokat az aprólékkal 3-4 evőkanál olajon megpirítjuk. A hagymát meg a zöldséget megtisztítjuk, fölaprítjuk, a csontokkal kicsit tovább pirítjuk, majd vízzel fölengedjük. Sózzuk, borsozzuk, almaecettel ízesítjük, és lefödve kb. 30 percig pároljuk. Utána a csontok meg az aprólék nélkül áttörjük; ez lesz a mártás alapja, aminek kb. 2,5 decinek kell lennie. A húst a pácból kivesszük, a maradék olajjal vékonyán kikent tepsibe fektetjük. Enyhén megsózzuk, megborsozzuk és forró sütőben, nagy lánggal (200 °C; légkeveréses sütőben 180 °C) kb. 10 perc alatt megsütjük. Közben a visszamaradó mézes páclével többször megkenegetjük. Amikor kész, levét az átszűrt mártáshoz öntjük, fölforraljuk, és a harmadik narancs reszelt héjával, levével ízesítjük. A narancslikőrt a liszttel meg egy kevés vízzel simára keverjük, a mártást sűrítjük vele, a sült csirkemellre öntjük. Vajban párolt parajjal és főtt barna tésztával tálaljuk.


Elkészítési idő: 35 perc + érlelés.
Egy adag: 454 kcal / 1900 kJ.
Italajánlat: édes fehérbor.