Citromtorta
Hozzávalók
(16 szelethez) a zseléhez: 5 dkg zselatinpor 5 dl vÃz 8 citrom + fél citrom leve 2 evÅ‘kanál cukor a tésztához: 6 tojás 2 tojássárgája 13 dkg cukor 1 citrom 14 dkg finomliszt a krémhez: 4 dl tej 2 csomag (8 dkg) vanÃliás pudingpor (fÅ‘zni való) 1 citrom 4 tojássárgája 20 dkg cukor 35 dkg vaj
Egy 23 centi átmérÅ‘jű rozsdamentes habüstöt (vagy más félgömb alakú formát) kikészÃtünk. A zseléhez a zselatint hideg vÃzbe áztatjuk, hogy kissé megduzzadjon. Ezalatt a citromokat meghámozzuk úgy, hogy a belsÅ‘ fehér héjuk se maradjon rajtuk (takarékos megoldás, ha elÅ‘zÅ‘leg a héjukat lereszeljük, és cukorban eltesszük vagy lefagyasztjuk). Utána a citromot fél centi vastagon fölszeleteljük. A zselatint addig melegÃtjük, mÃg a vÃzben föloldódik. A citromlével meg a cukorral ÃzesÃtjük. AmÃg kissé kihűl, összeszedjük minden rutinunkat és türelmünket, ezekre nagy szükség lesz. Azt a néhány percet kell megvárni, amikor a zselé már "húz", de még nem dermedt meg. Ekkor ecsettel a habüst aljára kenünk belÅ‘le, citromkarikát teszünk rá, és Ãgy épÃtkezünk körbe-körbe fölfelé, mÃg az egész formát kibéleljük. ElÅ‘fordulhat, hogy a zselét meg kell melegÃteni, és az sem baj, ha marad belÅ‘le néhány evÅ‘kanállal az utolsó simÃtásokhoz. HűtÅ‘szekrénybe téve dermesztjük. A tésztához a tojások sárgáját a cukor egyharmadával habosra keverjük, a citrom héját belereszeljük, levét belefacsarjuk. A tojásfehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük. A kétféle masszát óvatosan egybeforgatjuk, közben a lisztet is beleszitáljuk. SütÅ‘papÃrral bélelt 23 centi átmérÅ‘jű tortaformába töltjük, és elÅ‘melegÃtett sütÅ‘ben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütÅ‘ben 165 °C) kb. 45 percig sütjük. Megvárjuk, amÃg kihűl. A krémhez a tejet a pudingporral, a citrom reszelt héjával és levével, a tojássárgájával meg a cukorral kikeverjük. Kis lángon, szüntelenül kevergetve sűrűre fÅ‘zzük (vigyázni kell, mert könnyen odakap), és a tűzrÅ‘l levéve hűlni hagyjuk. A vajat habosra keverjük, majd apránként beledolgozzuk a krémet. A vajas krém negyedét a citromokkal kibélelt habüst aljára simÃtjuk. A piskótát lapjában négy részre vágjuk, és az egyiket pont akkorára szúrjuk ki, hogy a formába férjen, majd a krémre kicsit rá is nyomkodjuk. Erre egynegyednyi krém kerül, majd piskóta, amit szintén körbe kell vágni. Erre krém, piskóta, majd újból krém és piskóta kerül. HűtÅ‘szekrényben 3-4 órán át hűljük, majd a formát meleg vÃzzel telt lábasba állÃtjuk úgy, hogy a vÃz a pereméig érjen, majd kiemeljük belÅ‘le. Utána a forma tetejére egy kerek tányért borÃtunk, és az egészet megfordÃtjuk. Ha szerencsénk van, a citromtorta azonnal a tányérra csusszan, amennyiben mégsem, akkor néhány másodpercre újra a vÃzbe tesszük, de vigyázzunk, nehogy a zselé túlmelegedjen, mert leolvad róla. Ha a bevonat valahol megsérülne, kijavÃtjuk a megmaradt zselével. HűtÅ‘ben megvárjuk, mÃg megköt, végül forró vÃzbe mártott, vékony pengéjű késsel fölszeleteljük.
ElkészÃtési idÅ‘: 2 óra 30 perc + dermesztés.
Egy adag: 396 kcal / 1656 kJ.
Italajánlat: édes fehérbor.
|