Szűzérmék tejszínes spárgával


Hozzávalók


60 dkg sertés szűzpecsenye
só
60 dkg spárga (tisztítva kb. 35 dkg)
6 dkg csökkentett zsírtartalmú vaj
1 nagy csokor kapor
1 csapott evőkanál étkezési keményítő vagy finomliszt
2 dl tej
1 dl tejszín
fél mokkáskanál őrölt fehér bors
fél citrom leve

A szűzpecsenyét 12 szeletre vágjuk, enyhén kiverjük, és besózva félrerakjuk. A spárgát megtisztítjuk, majd mindegyiket - fejjel együtt - 10 centisre kurtítjuk. (A leeső részekből másnap krémlevest vagy salátát készíthetünk.) A vaj felét egy nagy serpenyőben fölolvasztjuk, és a spárgát egymás mellé belefektetjük. Enyhén megsózzuk, majd lefödve kis lángon puhára pároljuk. A keményítőt a tejjel meg a tejszínnel simára keverjük, és a spárgára öntjük. Megborsozzuk, a fölaprított kaporral fűszerezzük, a citromlével ízesítjük. Az edényt közben néhányszor megrázzuk, nehogy a mártás letapadjon. Épp csak 1-2 percig forraljuk, ezalatt kellően besűrűsödik. A hússzeleteket a maradék vajon megsütjük, tálaláskor a tejszínes spárgára fektetjük. Párolt barna rizst is kínálhatunk hozzá.


Elkészítési idő: 40 perc.
Egy adag: 411 kcal / 1714 kJ.
Italajánlat: száraz fehérbor.