Narancsos palacsinta


Hozzávalók (6)


a tésztához:
25 dkg finomliszt
3 tojás
5 dl tej
6 dkg cukor
csipetnyi só
3 evőkanál olaj
1 evőkanál narancslikőr
a krémhez:
12,5 dkg vaj
10 dkg cukor
2 narancs vagy mandarin
3 evőkanál narancslikőr
a flambírozáshoz:
2 evőkanál cukor
1,5 dl narancslikőr
a tálaláshoz:
6 gombóc vaníliafagylalt

A tészta hozzávalóit összekeverjük, és hagyományos módon palacsintákat sütünk belőle. Ha nem teflonserpenyőben készítjük, akkor nemcsak a tésztájába, hanem sütéséhez is kell egy kevés olaj. A krémhez a vajat a cukorral habosra keverjük. A narancsok héját belereszeljük, egy fél narancs levével meg a likőrrel ízesítjük, és a palacsintákat megkenjük vele. Háromszögletűre hajtjuk, és egy palacsintasütőbe négyesével egymás mellé fektetjük. A tetejére cukrot szórunk, és tűzre tesszük. A narancslikőrrel meglocsoljuk, óvatosan meggyújtjuk, majd néhányszor megrázzuk, és addig hagyjuk a tűzhelyen, amíg a palacsintákon a láng el nem alszik. (Ezt nevezzük flambírozásnak.) Azon forrón, egy-egy gombóc vaníliafagylalttal tálaljuk. Személyenként általában 2 palacsintát számítunk.


Egy adag: 848 kcal / 3545 kJ.
Italajánlat: édes fehérbor.