Tárkonyos vadraguleves zsemlében
Hozzávalók
20 dkg vadhús (legjobb a lapocka meg a lábszár) 4 evÅ‘kanál olaj vagy 4 dkg fÅ‘zÅ‘margarin fél fej vöröshagyma 1 dundi sárgarépa 1 kisebb petrezselyemgyökér 10 dkg gomba só, Å‘rölt bors 1 babérlevél 1 citromkarika 0,5 dl fehérbor 1 dl tejszÃn (esetleg joghurt) 4 zsemle
A vadhúst megmossuk, s miután a rajta lévÅ‘ faggyút lefejtettük, egy-centis kockákra vágjuk. Olajban megpirÃtjuk, majd lefödjük, és kis lángon kb. 15 percig saját levében pároljuk. Ezalatt a hagymát, a répát meg a petrezselyemgyökeret megtisztÃtjuk, az elÅ‘bbit finomra aprÃtjuk, az utóbbiakat a gombával együtt a húshoz hasonlóan földaraboljuk. A vadhoz adjuk, megsózzuk, megborsozzuk, a babérlevéllel fűszerezzük, a citrommal ÃzesÃtjük, 1 liter vÃzzel fölöntjük, és kis lángon kb. 45 percig fÅ‘zzük. Utána a fehérborral ÃzesÃtjük, a tejszÃnnel dúsÃtjuk, és teljesen puhára fÅ‘zzük. A zsemlék tetejérÅ‘l egy-egy szeletet levágunk - ez lesz a "kalapjuk". A belsejüket kissé kikaparjuk, de nem kell teljesen, hiszen a zsemle egyben a leves betétje is. MegforrósÃtjuk, egyenként mélytányérba állÃtjuk, a levest - fÅ‘ként a sűrűjét - belemerjük, de az sem baj, ha köré is jut belÅ‘le, legalább kissé megáztatja.
ElkészÃtési idÅ‘: 1 óra 20 perc (ebbõl kb. 30 perc a munka).
Egy adag: 440 kcal / 1840 kJ.
Italajánlat: száraz rozé bor.
|