Tárkonyos vadraguleves zsemlében


Hozzávalók


20 dkg vadhús (legjobb a lapocka meg a lábszár)
4 evőkanál olaj vagy 4 dkg főzőmargarin
fél fej vöröshagyma
1 dundi sárgarépa
1 kisebb petrezselyemgyökér
10 dkg gomba
só, őrölt bors
1 babérlevél
1 citromkarika
0,5 dl fehérbor
1 dl tejszín (esetleg joghurt)
4 zsemle

A vadhúst megmossuk, s miután a rajta lévő faggyút lefejtettük, egy-centis kockákra vágjuk. Olajban megpirítjuk, majd lefödjük, és kis lángon kb. 15 percig saját levében pároljuk. Ezalatt a hagymát, a répát meg a petrezselyemgyökeret megtisztítjuk, az előbbit finomra aprítjuk, az utóbbiakat a gombával együtt a húshoz hasonlóan földaraboljuk. A vadhoz adjuk, megsózzuk, megborsozzuk, a babérlevéllel fűszerezzük, a citrommal ízesítjük, 1 liter vízzel fölöntjük, és kis lángon kb. 45 percig főzzük. Utána a fehérborral ízesítjük, a tejszínnel dúsítjuk, és teljesen puhára főzzük. A zsemlék tetejéről egy-egy szeletet levágunk - ez lesz a "kalapjuk". A belsejüket kissé kikaparjuk, de nem kell teljesen, hiszen a zsemle egyben a leves betétje is. Megforrósítjuk, egyenként mélytányérba állítjuk, a levest - főként a sűrűjét - belemerjük, de az sem baj, ha köré is jut belőle, legalább kissé megáztatja.


Elkészítési idő: 1 óra 20 perc (ebbõl kb. 30 perc a munka).
Egy adag: 440 kcal / 1840 kJ.
Italajánlat: száraz rozé bor.