Ropogós epres tortácskák
Hozzávalók
(9 darabhoz)
6-8 dkg vaj 1 csomag 6 lapos réteslap 50 dkg lencse vagy sárgaborsó a sütéshez a töltelékhez: 75 dkg eper 2-2 evÅ‘kanál narancslé és narancslikÅ‘r 2-3 evÅ‘kanál porcukor 1 csomag vanÃliás cukor 2 dkg zselatinpor 1,5 dl natúr joghurt 2,5 dl tejszÃn a tetejére: porcukor
Egy muffinsütÅ‘ mélyedéseit vajjal kikenjük. A réteslapokat egymásra illesztjük, és egyharmad-kétharmad arányban elvágjuk. Egy nagy lapot olvasztott vajjal meglocsolunk, és úgy hajtogatjuk a sütÅ‘ mélyedéseibe, hogy kosárka formája legyen. A maradék tésztával ugyanÃgy járunk el; a kicsikbÅ‘l kettÅ‘ kell egy kosárhoz. Ezután mindegyikbe egy minyonpapÃrt csúsztatunk, amibe lencsét vagy sárgaborsót töltünk. Ez azért kell, hogy a tészta sütés közben ne hólyagosodjon föl. ElÅ‘melegÃtett sütÅ‘ben, nagy lánggal (200-220 °C; légkeveréses sütÅ‘ben 195 °C) 7-8 perc alatt megsütjük. Ha kihűltek, tányérra emeljük, közepükbÅ‘l a minyonpapÃrt és a lencsét eltávolÃtjuk.
A töltelékhez az epret kicsumázzuk, megmossuk. Egyharmadát a narancslével, a likÅ‘rrel, a cukorral és a vanÃliás cukorral turmixoljuk. A többi epret tálalásig behűtjük. A zselatint a joghurtban addig melegÃtjük, mÃg fel nem olvad benne. Amikor már csak langyos, az eperpürébe keverjük. A tejszÃnt kemény habbá verjük, és a zselatinos epret kanalanként beledolgozzuk. Ezután csillagcsöves habzsákból vagy evÅ‘kanállal a ropogós kosarakba töltjük. A maradék epret fölszeleteljük, és lazán a krémbe nyomkodjuk. Annyi idÅ‘re hűtjük be, amÃg a krém megdermed, végül egy kevés porcukrot szórunk a tetejükre.
ElkészÃtési idÅ‘: 1 óra + dermesztés.
Egy adag: 253 kcal / 1058 kJ.
Italajánlat: félédes pezsgõ.
|