Bálint-napi karamellpuding
Hozzávalók
5 dl tej 8 dkg cukor fél vanÃliarúd 3 tojás a karamellhez: 15 szem kockacukor 2 evÅ‘kanál vÃz
A tejet a cukorral lábasba töltjük. A vanÃlia rudat hosszában kettéhasÃtjuk, a belsejét kikaparjuk, a tejhez adjuk. 6-8 percig kis lángon forraljuk, hogy a vanÃlia Ãzét a tej átvegye.
Közben a tojást fölverjük, és a már nem túl forró tejet - miután a vanÃlia rudat kiemeltük belÅ‘le - kevergetve beleöntjük (ha a tej túl forró, összekapja a tojást, csomós lesz).
A cukrot a vÃzzel nagy lángon, kevergetve világosbarnára karamellizáljuk, majd a tűzrÅ‘l azonnal lehúzzuk. Vigyázzunk, ne pirÃtsuk túl, mert a sötét karamell nem túl étvágygerjesztÅ‘.
Két kis szÃv alakú, lehetÅ‘leg teflonformát forró vÃzzel kiöblÃtünk, majd a karamellt belecsorgatjuk, és rövid ideig pihentetjük, hogy megkössön, különben összekeveredne a vanÃliás krémmel, amit ezután öntünk rá. Az Ãgy elÅ‘készÃtett formákat vÃzzel félig telt tepsibe állÃtjuk - akkor jó, ha a formák oldalának feléig ér a vÃz - és elÅ‘melegÃtett sütÅ‘ben, közepes lánggal (175 °C; légkeveréses sütÅ‘ben 160 °C) 25-30 percig gÅ‘zöljük. A tepsibÅ‘l kivéve megvárjuk, amÃg teljesen kihűl. Tálaláskor a formát egy pillanatra forró vÃzbe állÃtjuk, majd tányérra borÃtjuk. A lecsurgó karamell egyben öntete is a pudingnak.
ElkészÃtési idÅ‘: 1 óra.
Egy adag: 304 kcal / 1271 kJ.
Italajánlat: édes fehérbor.
|