Bálint-napi karamellpuding


Hozzávalók


5 dl tej
8 dkg cukor
fél vaníliarúd
3 tojás
a karamellhez:
15 szem kockacukor
2 evőkanál víz

A tejet a cukorral lábasba töltjük. A vanília rudat hosszában kettéhasítjuk, a belsejét kikaparjuk, a tejhez adjuk. 6-8 percig kis lángon forraljuk, hogy a vanília ízét a tej átvegye. Közben a tojást fölverjük, és a már nem túl forró tejet - miután a vanília rudat kiemeltük belőle - kevergetve beleöntjük (ha a tej túl forró, összekapja a tojást, csomós lesz). A cukrot a vízzel nagy lángon, kevergetve világosbarnára karamellizáljuk, majd a tűzről azonnal lehúzzuk. Vigyázzunk, ne pirítsuk túl, mert a sötét karamell nem túl étvágygerjesztő. Két kis szív alakú, lehetőleg teflonformát forró vízzel kiöblítünk, majd a karamellt belecsorgatjuk, és rövid ideig pihentetjük, hogy megkössön, különben összekeveredne a vaníliás krémmel, amit ezután öntünk rá. Az így előkészített formákat vízzel félig telt tepsibe állítjuk - akkor jó, ha a formák oldalának feléig ér a víz - és előmelegített sütőben, közepes lánggal (175 °C; légkeveréses sütőben 160 °C) 25-30 percig gőzöljük. A tepsiből kivéve megvárjuk, amíg teljesen kihűl. Tálaláskor a formát egy pillanatra forró vízbe állítjuk, majd tányérra borítjuk. A lecsurgó karamell egyben öntete is a pudingnak.


Elkészítési idő: 1 óra.
Egy adag: 304 kcal / 1271 kJ.
Italajánlat: édes fehérbor.