Epres túrógombóc
Hozzávalók
2 tojás
8 dkg vaj vagy margarin
50 dkg tehéntúró
4 csapott evőkanál búzadara
só
4 evőkanál zsemlemorzsa
16 szem eper
a tálaláshoz:
2 dl tejföl
a tetejére:
2-3 evőkanál porcukor
A tojások sárgáját 3 deka olvasztott vajjal simára keverjük. A túrót szitán áttörjük és a darával együtt a tojássárgájához adjuk, majd 1 mokkáskanál sóval ÃzesÃtjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, óvatos mozdulatokkal a túrós masszába forgatjuk. HűtÅ‘szekrényben 1 órán át pihentetjük, hogy a dara megdagadjon. Ezalatt a maradék vajat fölolvasztjuk, és a morzsát közepes lángon, szorgalmasan kevergetve aranysárgára pirÃtjuk benne. Kb. 2 liter vÃzbe sót szórunk és felforraljuk. A túrós masszából nedves kézzel 16 pingponglabda nagyságú gömböt formálunk, mindegyik közepébe egy-egy szem epret nyomunk és óvatosan a forró vÃzbe dobjuk. Ha a vÃz újra forr, a lángot mérsékeljük, hogy a gyöngyözve forró vÃzben a gombócok inkább csak dagadjanak, mint fÅ‘jenek. Amikor feljönnek a vÃz szÃnére, még nincsenek készen, további 6-8 percig kell Å‘ket fÅ‘zni. Ezután szűrÅ‘kanállal hideg vÃzbe átszedjük, Ãgy kÃvülrÅ‘l hirtelen kérget kapnak, és nem esnek szét késÅ‘bb sem. Végül jól lecsöpögtetve a gombócokat a morzsában meghempergetjük. Melegen, tejföllel meglocsolva, porcukorral meghintve tálaljuk, de önthetünk köré epermártást is. Ehhez kb. 30 deka tisztÃtott epret
2 evÅ‘kanál mézzel turmixolunk, majd átszűrjük és megmelegÃtjük.
ElkészÃtési idÅ‘: 40 perc.
Egy adag: 663 kcal / 2772 kJ.
Italajánlat: édes fehérbor Tokaji Szamorodni Édes '93.
|