Újházy-tyúkleves
Hozzávalók
(8)
1 szép, hÃzott tyúk (1,8-2 kg-os) 80 dkg leveszöldség (sárga- és fehérrépa, zeller, karalábé) 1 közepes fej hagyma 2 gerezd fokhagyma 1 gerezd kelkáposzta (10 dkg) 1 zöldpaprika 1 paradicsom 10-15 szem bors 2 csipet sáfrány(os szeklice) 10 dkg sampinyon gomba 10 dkg spárga vagy karfiol/kelbimbó 20 dkg zöldborsó (mélyhűtött) 5 dkg cérnametélt néhány szál petrezselyem
A tyúkot gondosan letisztogatjuk, a tollmaradványokat leperzseljük, a tokokat (szemöldökcsipesszel) kihuzigáljuk, zsÃrzóját kivágjuk, majd kÃvül-belül megmossuk. Az összes zöldséget megtisztÃtjuk-hámozzuk és megmossuk. A leveszöldséget nagyobb hasábokra vágjuk.
A tyúkot megmossuk, nagyobb fazékba tesszük, annyi hideg vizet öntünk rá, amennyi jócskán ellepi, és fedÅ‘ nélkül felforraljuk. Teatojásba zárjuk a fokhagymát, a borsot és a sáfrány(os szeklicé)t. A levest kissé megsózzuk, hozzáadjuk a leveszöldséget, a teatojást, a hagymát, a kelkáposztát, a zöldpaprikát és a paradicsomot egészben. Takarékra kapcsolunk, majd félig lefedve, éppen csak gyöngyöztetve az egészet puhára fÅ‘zzük. Közben a gombát megtisztÃtjuk, felszeleteljük. A spárgát (vagy karfiolt/kelbimbót) megtisztÃtjuk, 5 cm-es darabokra vágjuk és a zöldborsóval együtt lábaskába tesszük. 1-2 merÅ‘kanál húslevest szűrünk rá, és fedÅ‘ alatt puhára pároljuk (nem kevergetjük, mert összetörik!), melegen tartjuk. A megfÅ‘tt tyúkot óvatosan kiemeljük a levesbÅ‘l, kisebb darabokra bontjuk, a nagyobb csontokat (és a bÅ‘rét) eltávolÃtjuk, aztán forró levest merünk rá, és melegen tartjuk. A levesben fÅ‘tt vegyes zöldséget vágódeszkára emeljük, vékony hasábokra szeljük, és a külön párolt zöldségekhez adjuk. A kelkáposztát, a hagymát, a paradicsomot és a paprikát, valamint a teatojás tartalmát kidobjuk. A leves tetejérÅ‘l leszedjük a zsÃrt, merÅ‘kanalanként leszűrjük, hagyjuk leülepedni. Külön edényben, egy kevés húslevesben kifÅ‘zzük a cérnametéltet. Mélyebb levesestálat forró vÃzzel kiöblÃtve elÅ‘melegÃtünk, a vizet kiöntjük belÅ‘le, majd beletesszük a húsdarabokat, a tésztát és a zöldségeket, végül rámerjük a forró húslevest. A petrezselymet finomra vágjuk, a leves tetejére hintjük, és úgy tálaljuk.
|