Tiszai halászlé
Hozzávalók
(4)
50 dkg apróhal 1 db 1-1,2 kg-os ponty 1 nagy fej hagyma 1 paradicsom 1 hegyes-csÃpÅ‘s zöldpaprika 1 evÅ‘kanál édes-nemes pirospaprika cseresznyepaprika
A halféléket (ha nem konyhakész, hanem élÅ‘ halat vásárolunk) megtisztÃtjuk, a pikkelyeket lekaparjuk, a zsigereiket, belsÅ‘ségeiket kiemeljük a hasüregükbÅ‘l, kÃvül-belül alaposan megmossuk. A halvért felfogjuk, az esetleges haltejet és ikrát félretesszük. A ponty fejét és farkát leválasztjuk, a törzset felszeleteljük. A hagymát megtisztÃtjuk, és finomra vágjuk. A paradicsomot és a zöldpaprikát megmossuk.
Az apróhalakat, a ponty fejét és farkát nagyobb lábasba tesszük, hozzáadjuk a hagymát, a felfogott halvért, majd felöntjük annyi hideg vÃzzel, hogy a halakat éppen csak ellepje, és kb. egy órán át lassú forralással fÅ‘zzük-pépesÃtjük. A paradicsomot meghámozzuk és felaprózzuk. A halszeleteket kissé besózzuk, felhasználásig hidegen tartjuk. Sűrű szövésű szitán átszűrjük a hallét, majd felöntjük 1 l hideg vÃzzel, és felforraljuk. Hozzáadjuk a pirospaprikát, a paradicsomot, Ãzlés szerint eltördelt cseresznyepaprikát, végül a halszeleteket, az ikrát és/vagy a haltejet, és fedÅ‘ alatt, mérsékelt tűzön 10-15 percig – puhulásig – fÅ‘zzük. Kavargatni nem szabad, mert a halhús törékeny, csak az edényt rázogassuk! A kész levest lehetÅ‘leg a fÅ‘zÅ‘edényben tálaljuk, vagy nagyon óvatosan levesestálba szedjük, nehogy összetörjön a halhús. A csÃpÅ‘s-hegyes zöldpaprikát felkarikázzuk, és külön tálkában kÃnáljuk.
|