Túrógombóc
Hozzávalók
kb. 12 gombóchoz: 50 dkg tehéntúró 4 tojás 15 dkg búzadara (grÃz) 10 dkg margarin 10 dkg zsemlemorzsa 2 dl tejföl szóráshoz: vanÃliás/fahéjas porcukor
A túrót áttörjük, egyenként hozzáadjuk a tojásokat, jól kikeverjük a
búzadarával és egy csipet sóval, majd lefedjük, és 1 órát pihentetjük.
Nagyobb lábasban felteszünk forrni 5 l vizet. A masszából vizes kézzel
nagyobb tojásnyi gombócokat formálunk, lisztezett tálcára sorakoztatjuk. 6-8 gombócot óvatosan beleeresztünk a forrásban lévÅ‘ vÃzbe (jócskán megduzzadnak!), és egyenletes, lassú forralással 10-12 percig fÅ‘zzük - egyet próbaképpen kiveszünk, kettévágjuk, megnézzük, megfÅ‘tt-e. Közben a margarinban megpirÃtjuk a zsemlemorzsát. A gombócokat szitakanállal kiemeljük a vÃzbÅ‘l, lecsepegtetjük, melegen tartjuk. KifÅ‘zzük a többi gombócot is, és valamennyit lazán beleforgatjuk a zsemlemorzsába. ElÅ‘melegÃtett tálra tesszük, meglocsoljuk a tejföllel, és megszórjuk a porcukorral. Csak frissen, melegen jó, tartalmas levesek után, második fogásként kÃnáljuk.
|