Tavaszi mini röszti
Hozzávalók
16 darabhoz: 40 dkg burgonya 1 közepes fej vöröshagyma 1 gerezd fokhagyma 15 dkg zsenge cukkÃni 15 dkg spenót 1 kis üveg/doboz sárgarépakocka (kb. 20 dkg ) 1 evÅ‘kanál vaj/ margarin 1 csipet Å‘rölt szerecsendió 4 evÅ‘kanál liszt 2 tojássárgája olaj a sütéshez néhány salátalevél a dÃszÃtéshez
A burgonyát meghámozzuk, hideg vÃzbe tesszük, hogy meg ne barnuljon. A hagymát és a fokhagymát megtisztÃtjuk, a hagymát apróra felkockázzuk. A cukkÃnit leöblÃtjük, nem hámozzuk meg, csak a szárvégeit vágjuk le. A spenótot megtisztÃtjuk, váltott vÃzben megmossuk, lecsepegtetjük. A sárgarépát leszűrjük, konyharuhára terÃtve felitatjuk róla a vizet.
ElkészÃtés: A spenótot csak annyi vÃzzel, amennyi a leveleken maradt, fedÅ‘ alatt 5 percig pároljuk. Hideg vÃzzel leöblÃtjük, alaposan kinyomkodjuk, nagyjából felaprózzuk. A vajat/margarint felforrósÃtjuk, és megfonnyasztjuk benne a hagymát. SzűrÅ‘tálba fektetünk egy tiszta vászonszalvétát, és nagy lyukú reszelÅ‘n elÅ‘bb belereszeljük a cukkÃnit, majd a burgonyát. A szalvéta sarkait összefogva-megtekerve kicsavarjuk a nedvességet a zöldségekbÅ‘l, mélyebb tálba tesszük. Hozzáadjuk a spenótot, a párolt hagymát, a sárgarépát, az áttört fokhagymát, Ãzlés szerint sót, (frissen) Å‘rölt borsot és a csipet szerecsendiót. Megszórjuk a liszttel, és összekeverjük a tojássárgájákkal. Nagyobb serpenyÅ‘ben felforrósÃtunk kétujjnyi olajat, beleteszünk 4-6 evÅ‘kanálnyi masszát, kanálháttal egyenként ellapÃtjuk Å‘ket, és mérsékelt tűzön, mindkét oldalukon pirosra sütjük (vigyázat, ha túl gyorsan sülnek, belül nyersek maradnak!). A rösztiket papÃrkendÅ‘re szedjük, és meleg, de kikapcsolt sütÅ‘be tesszük, amÃg az összes kisül. ElÅ‘melegÃtett tálra halmozzuk, salátalevelekkel dÃszÃtjük, és azonnal tálaljuk. Sült húsokhoz, virslihez, gombához köretként adhatjuk; sajttal megszórva, vegyes idénysalátával önálló étel!
|