Skandináv párolt lazac


Hozzávalók (4)


50 dkg nyers cékla
4 fehérrépa
70 dkg burgonya
5+5+10 dkg vaj+a tepsihez
2 dl tej
1/2 mokkáskanál őrölt szerecsendió
1 gerezd fokhagyma
1 csokor kapor
2 dl fehérbor
2 dl zöldségleves (kockából)
4 lazacfilé (á 15 dkg)

A céklát és a fehérrépát meghámozzuk, megmossuk, és kb. 1 cm-es kockákra vágjuk. A burgonyát meghámozzuk, kisebb darabokra vágjuk. Felforrósítunk 5 dkg vajat, belekeverjük a céklát és a petrezselymet, és fedő alatt kissé megkapatjuk. Megsózzuk, és lassú tűzön kb. 20 perc alatt puhára pároljuk. Ha szükséges, 10 perc után 2-3 evőkanál vizet öntünk alá. A burgonyát sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, lecsepegtetjük, és összetörjük. A tejet sóval és szerecsendióval ízesítjük, felforraljuk, és burgonyához öntjük. Még egyszer alaposan áttörjük. Hozzáadunk 5 dkg vajat, és kézi habverővel habosra keverjük (ne túl sokáig). A sütőt 180 C-fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. Fokhagymával, majd vajjal kikenünk egy kisebb tepsit és egy akkora darab alufóliát, amivel le tudjuk fedni a tepsit. A kaprot leöblítjük, apróra vágjuk. A bort és a zöldséglevest felforraljuk a kapor vastagabb száraival (amit nem apróztunk fel). A halfiléket kissé megsózzuk, a tepsibe fektetjük, és leöntjük a forró lével. A tepsit lefedjük az alufóliával, és a sütőben kb. 10-15 percig posírozzuk, azaz nem lobogva forró vízben főzzük a halat. A halakat óvatosan tányérra fektetjük, letakarjuk a fóliával, és visszatesszük a kikapcsolt sütőbe. A folyadékot kis lábosba szűrjük, és nagy lángon a negyedére beforraljuk. Hozzáadjuk a maradék vajat, a vágott kaprot, és már nem forraljuk tovább. A céklát felmelegítjük, tányérra szedjük, ráöntjük a kapros mártást, ráfektetjük a halat, és a burgonyapürével körítve tálaljuk.


Elkészítési idő: 45 perc.