Skandináv párolt lazac
Hozzávalók
(4)
50 dkg nyers cékla 4 fehérrépa 70 dkg burgonya 5+5+10 dkg vaj+a tepsihez 2 dl tej 1/2 mokkáskanál őrölt szerecsendió 1 gerezd fokhagyma 1 csokor kapor 2 dl fehérbor 2 dl zöldségleves (kockából) 4 lazacfilé (á 15 dkg)
A céklát és a fehérrépát meghámozzuk, megmossuk, és kb. 1 cm-es kockákra vágjuk. A burgonyát meghámozzuk, kisebb darabokra vágjuk.
FelforrósÃtunk 5 dkg vajat, belekeverjük a céklát és a petrezselymet, és fedÅ‘ alatt kissé megkapatjuk. Megsózzuk, és lassú tűzön kb. 20 perc alatt puhára pároljuk. Ha szükséges, 10 perc után 2-3 evÅ‘kanál vizet öntünk alá. A burgonyát sós vÃzben puhára fÅ‘zzük, leszűrjük, lecsepegtetjük, és összetörjük. A tejet sóval és szerecsendióval ÃzesÃtjük, felforraljuk, és burgonyához öntjük. Még egyszer alaposan áttörjük. Hozzáadunk 5 dkg vajat, és kézi habverÅ‘vel habosra keverjük (ne túl sokáig). A sütÅ‘t 180 C-fokra (gázsütÅ‘ 2. fokozat) elÅ‘melegÃtjük. Fokhagymával, majd vajjal kikenünk egy kisebb tepsit és egy akkora darab alufóliát, amivel le tudjuk fedni a tepsit. A kaprot leöblÃtjük, apróra vágjuk. A bort és a zöldséglevest felforraljuk a kapor vastagabb száraival (amit nem apróztunk fel). A halfiléket kissé megsózzuk, a tepsibe fektetjük, és leöntjük a forró lével. A tepsit lefedjük az alufóliával, és a sütÅ‘ben kb. 10-15 percig posÃrozzuk, azaz nem lobogva forró vÃzben fÅ‘zzük a halat. A halakat óvatosan tányérra fektetjük, letakarjuk a fóliával, és visszatesszük a kikapcsolt sütÅ‘be. A folyadékot kis lábosba szűrjük, és nagy lángon a negyedére beforraljuk. Hozzáadjuk a maradék vajat, a vágott kaprot, és már nem forraljuk tovább. A céklát felmelegÃtjük, tányérra szedjük, ráöntjük a kapros mártást, ráfektetjük a halat, és a burgonyapürével körÃtve tálaljuk.
ElkészÃtési idÅ‘: 45 perc.
|