Szilvás gombóc - gyorsan
Hozzávalók
24 gombóchoz: 5 dkg vaj 15 dkg liszt + a formázáshoz 2 tojás töltelékhez: 24 szem szilva 10 dkg cukor 1 késhegynyi fahéj tálaláshoz: 5 dkg vaj 5 dkg zsemlemorzsa porcukor
A szilvát kimagozzuk, félretesszük.
Egy pohár forró vizet kis fazékba teszünk, hozzáadunk 5 dkg vajat és amikor újra forrásba jött, lassan hozzáöntjük a lisztet. Ezt addig keverjük, amÃg a tészta elsimul. A tűzrÅ‘l levéve langyosra hűtjük, és belekeverünk egyenként 2 egész tojást (olyan, mint a forrázott tészta). Deszkát meglisztezünk, és azon a tésztát hosszú rúdalakba sodorjuk, majd felvágjuk 24 egyenlÅ‘ részre. A gyümölcsbe, a mag helyére késhegynyi fahéjas kristálycukrot (vagy egy-egy szem mokkakockacukrot) teszünk. Lisztezett tenyér között a tésztadarabokat laposra formáljuk, és egy-egy szilvát beleburkolunk. A gombócokat bÅ‘ sós vÃzben kifÅ‘zzük. Amikor feljöttek a vÃz tetejére, szűrÅ‘kanállal kiszedjük, jól lecsurgatjuk, pirÃtott zsemlemorzsában megforgatjuk. Lecukrozva azonnal tálaljuk.
ElkészÃtési idÅ‘: 50 perc.
|