Szilvás gombóc - gyorsan


Hozzávalók


24 gombóchoz:
5 dkg vaj
15 dkg liszt + a formázáshoz
2 tojás
töltelékhez:
24 szem szilva
10 dkg cukor
1 késhegynyi fahéj
tálaláshoz:
5 dkg vaj
5 dkg zsemlemorzsa
porcukor

A szilvát kimagozzuk, félretesszük. Egy pohár forró vizet kis fazékba teszünk, hozzáadunk 5 dkg vajat és amikor újra forrásba jött, lassan hozzáöntjük a lisztet. Ezt addig keverjük, amíg a tészta elsimul. A tűzről levéve langyosra hűtjük, és belekeverünk egyenként 2 egész tojást (olyan, mint a forrázott tészta). Deszkát meglisztezünk, és azon a tésztát hosszú rúdalakba sodorjuk, majd felvágjuk 24 egyenlő részre. A gyümölcsbe, a mag helyére késhegynyi fahéjas kristálycukrot (vagy egy-egy szem mokkakockacukrot) teszünk. Lisztezett tenyér között a tésztadarabokat laposra formáljuk, és egy-egy szilvát beleburkolunk. A gombócokat bő sós vízben kifőzzük. Amikor feljöttek a víz tetejére, szűrőkanállal kiszedjük, jól lecsurgatjuk, pirított zsemlemorzsában megforgatjuk. Lecukrozva azonnal tálaljuk.


Elkészítési idő: 50 perc.