Epertorta
Hozzávalók
(16 szelet)
a tésztához: 4 nagy tojás 26 dkg porcukor 1-1 dl olaj és vÃz fél zacskó sütÅ‘por 26 dkg finomliszt a forma kikenéséhez: Rama margarin finomliszt a krémhez: 25 dkg eper 1 zacskó (4 dkg) fÅ‘zni való eperÃzű pudingpor 1 zacskó (2,5 dkg) zselatinpor 7-8 evÅ‘kanál kristálycukor 2 csomag vanÃliás cukor 4 dl tejszÃn a tetejére: 25 dkg eper 1 csomag (1,2 dkg) piros tortazselépor 2-3 evÅ‘kanál cukor fél kiskanál citromlé az oldalára: 20 dkg tejszÃnhab
A tésztához a tojások sárgáját a cukor kétharmadával 4-5 perc alatt krémesre keverjük. A vizet és az olajat hozzáadjuk, a sütÅ‘porral összekevert lisztet beledolgozzuk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a vége felé a maradék cukrot is hozzáadjuk, majd óvatos mozdulatokkal a tésztába forgatjuk. Egy 24-26 centis tortaformát kivajazunk, belisztezünk, beletöltjük a masszát. ElÅ‘melegÃtett sütÅ‘ben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütÅ‘ben 165 °C) kb. 35 perc alatt megsütjük. A krémhez az epret kicsumázzuk, megmossuk és turmixoljuk. Ha fagyasztottat használunk, azt fölengedve, levével együtt mixeljük. 4 decinek kell lennie, ha kevesebb, vÃzzel pótoljuk. A pudingport, a zselatint, a cukrot és a vanÃliás cukrot hozzáadjuk, kevergetve pár perc alatt sűrűre fÅ‘zzük. A tejszÃnt kemény habbá verjük, majd kanalanként hozzáadva a már csak langyos eper-
krémet, tovább habosÃtjuk .A tortakorongot lapjában két részre vágjuk, majd a tortaformába visszatéve, a fele krémmel megtöltjük. A többi a tetejére kerül. A dÃszÃtésnek szánt epret lecsumázzuk, jól megmossuk, lecsöpögtetjük, és a nagyobb szemeket félbevágva belenyomkodjuk. HűtÅ‘szekrényben 1 órán át dermesztjük. A tortazseléport 3 deci vÃzzel kevergetve föl-forraljuk, a cukorral és a citromlével ÃzesÃtjük. Ha már csak langyos, a torta tetejére öntjük. Dermedni hagyjuk, végül levesszük a formát, és a torta oldalát tejszÃnhabbal vonjuk be.
ElkészÃtési idÅ‘: 1 óra 30 perc.
Egy adag: 377 kcal / 1576 kJ.
Italajánlat: félszáraz pezsgõ.
|