Epertorta


Hozzávalók (16 szelet)


a tésztához:
4 nagy tojás
26 dkg porcukor
1-1 dl olaj és víz
fél zacskó sütőpor
26 dkg finomliszt
a forma kikenéséhez:
Rama margarin
finomliszt
a krémhez:
25 dkg eper
1 zacskó (4 dkg)
főzni való eperízű
pudingpor
1 zacskó (2,5 dkg)
zselatinpor
7-8 evőkanál kristálycukor
2 csomag vaníliás cukor
4 dl tejszín
a tetejére:
25 dkg eper
1 csomag (1,2 dkg) piros
tortazselépor
2-3 evőkanál cukor
fél kiskanál citromlé
az oldalára:
20 dkg tejszínhab

A tésztához a tojások sárgáját a cukor kétharmadával 4-5 perc alatt krémesre keverjük. A vizet és az olajat hozzáadjuk, a sütőporral összekevert lisztet beledolgozzuk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a vége felé a maradék cukrot is hozzáadjuk, majd óvatos mozdulatokkal a tésztába forgatjuk. Egy 24-26 centis tortaformát kivajazunk, belisztezünk, beletöltjük a masszát. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 35 perc alatt megsütjük. A krémhez az epret kicsumázzuk, megmossuk és turmixoljuk. Ha fagyasztottat használunk, azt fölengedve, levével együtt mixeljük. 4 decinek kell lennie, ha kevesebb, vízzel pótoljuk. A pudingport, a zselatint, a cukrot és a vaníliás cukrot hozzáadjuk, kevergetve pár perc alatt sűrűre főzzük. A tejszínt kemény habbá verjük, majd kanalanként hozzáadva a már csak langyos eper- krémet, tovább habosítjuk .A tortakorongot lapjában két részre vágjuk, majd a tortaformába visszatéve, a fele krémmel megtöltjük. A többi a tetejére kerül. A díszítésnek szánt epret lecsumázzuk, jól megmossuk, lecsöpögtetjük, és a nagyobb szemeket félbevágva belenyomkodjuk. Hűtőszekrényben 1 órán át dermesztjük. A tortazseléport 3 deci vízzel kevergetve föl-forraljuk, a cukorral és a citromlével ízesítjük. Ha már csak langyos, a torta tetejére öntjük. Dermedni hagyjuk, végül levesszük a formát, és a torta oldalát tejszínhabbal vonjuk be.


Elkészítési idő: 1 óra 30 perc.
Egy adag: 377 kcal / 1576 kJ.
Italajánlat: félszáraz pezsgõ.