Szegedi gulyáscsirke


Hozzávalók (8)


2 kg csirke
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 dl olaj
1 csipetnyi őrölt kömény
1 evőkanál fűszerpaprika
20 dkg sárgarépa
10 dkg fehérrépa
10 dkg zellergumó
1 kg burgonya

A csirkét megmossuk, nagyobb darabokra vágjuk. A hagymát, a fokhagymát meghámozzuk, apróra vágjuk. Felforrósítjuk az olajat, üvegesre pirítjuk benne a hagymát. Lehúzzuk a tűzről, rászórjuk a köményt és a fűszerpaprikát, elkeverjük, 2-3 dl vizet öntünk rá, és a fokhagymát is beletesszük. Ismét tűzre tesszük. Belehelyezzük a csirkét, ízlés szerint sózzuk, és fedő alatt 10-15 percig pároljuk. Közben megtisztítjuk, megmossuk a sárgarépát, a gyökért és a zellert, apróra vágjuk, végül rátesszük a csirkére. Felengedjük 2-2,5 l vízzel, és kb. 20 percig kíméletesen, félpuhára főzzük. Meghámozzuk, megmossuk a burgonyát, és kis kockákra vágjuk. Beletesszük a levesbe, ha kell, utána ízesítjük, (tehetünk bele erős paprikát), és további 20 percig főzzük. Galuskával tálaljuk.