Duplahagymás mézes csirke


Hozzávalók


10-12 apró vöröshagyma
1 fej fokhagyma
6 evőkanál olaj
1 konyhakész csirke
1 csapott evőkanál só
1 mokkáskanál őrölt
fekete bors
1 kis csokor tárkony
2-3 evőkanál méz
kb. 2 dl száraz fehérbor

A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, az előbbit csak akkor vágjuk félbe, ha nagyobbacska, az utóbbinál a gerezdeket azonban mindenképp. Az olaj felét megforrósítjuk, a kétféle hagymát üvegesre sütjük rajta, majd tűzálló tálba borítjuk. A csirkét 8 részre daraboljuk, a maradék olajon körös-körül megpirítjuk, megsózzuk, megborsozzuk, a fölaprított tárkonnyal fűszerezzük. A hagymára rakosgatjuk, a mézzel megkenegetjük, majd egy kevés bort és vizet öntünk alá. Sütőben (kb. 150 °C; légkeveréses sütőben 135 °C) 1,5-2 órán át sütjük, többször megforgatjuk. Közben levével locsolgatjuk, ha kell, pótoljuk. Ha túlzottan pirulna, alufóliával letakarjuk. Friss saláta illik hozzá köretnek.


Elkészítési idő: 2 óra.
Egy adag: 635 kcal / 2655 kJ.
Italajánlat: félszáraz fehérbor (Móri ezerjó 2000).

Recept: Hargitai György.