Variációk idei rántott csirkére


Hozzávalók


2 csirkemell vagy
4 csirkecomb
kb. 1 kiskanál só
10 dkg finomliszt
3 tojás
12 dkg zsemlemorzsa
a sütéshez:
bő olaj

A húst megmossuk, leszárogatjuk. A melleket kettévágjuk, a combokat egészben hagyjuk, de a forgónál ketté is csaphatjuk. Az, hogy a bőrét lehúzzuk ízlés dolga. Ezután a pecsenyét a sóval körös-körül bedörzsöljük, 10-15 percre félrerakjuk. Fűszerezhetjük még őrölt fekete borssal, vagy akár egy kevés pirospaprikával is, de fölaprított zöldfűszerekkel is megbolondíthatjuk, például kakukkfűvel, bazsalikommal vagy metélőhagymával. Ezután lisztbe, felvert tojásba meg zsemlemorzsába forgatva bundázzuk, de cifrázhatjuk ezt is: ha a felvert tojásba egy evőkanál tejfölt keverünk, könnyebb lesz a bun-dája. A sajtimádók a zsemlemorzsába reszelt sajtot, az ínyencek darált diót, míg a reformkonyha kedvelői zabkorpát keverhetnek. Sütéskor bő olajat forrósítunk. Könnyen ellenőrizhetjük hogy elég meleg-e: kevés zsemlemorzsát szórunk bele, s ha sercegni kezd, jó - beletehetjük a húst. Közepes lángon kb. 15 percig sütjük. Fontos, hogy ne hirtelen süssük, mert akkor nemcsak kiszáradhat, hanem a belseje nyers maradhat. Elkészültét a beleszúrt villával ellenőrizhetjük; akkor jó, ha nem folyik véres lé belőle. Lecsöpögtetve konyhai papírtörlőre szedjük. Hagyományosan petrezselymes burgonya és fokhagymás-ecetes uborkasaláta illik hozzá.


Elkészítési idő: 1 óra 35 perc.
Egy adag: 588 kcal / 2458 kJ.
Italajánlat: száraz fehérbor (Mátraaljai olaszrizling '01).