Variációk idei rántott csirkére
Hozzávalók
2 csirkemell vagy 4 csirkecomb kb. 1 kiskanál só 10 dkg finomliszt 3 tojás 12 dkg zsemlemorzsa a sütéshez: bő olaj
A húst megmossuk, leszárogatjuk. A melleket kettévágjuk, a combokat egészben hagyjuk, de a forgónál ketté is csaphatjuk. Az, hogy a bÅ‘rét lehúzzuk Ãzlés dolga. Ezután a pecsenyét a sóval körös-körül bedörzsöljük, 10-15 percre félrerakjuk. Fűszerezhetjük még Å‘rölt fekete borssal, vagy akár egy kevés pirospaprikával is, de fölaprÃtott zöldfűszerekkel is megbolondÃthatjuk, például kakukkfűvel, bazsalikommal vagy metélÅ‘hagymával. Ezután lisztbe, felvert tojásba meg zsemlemorzsába forgatva bundázzuk, de cifrázhatjuk ezt is: ha a felvert tojásba egy evÅ‘kanál tejfölt keverünk, könnyebb lesz a bun-dája. A sajtimádók a zsemlemorzsába reszelt sajtot, az Ãnyencek darált diót, mÃg a reformkonyha kedvelÅ‘i zabkorpát keverhetnek. Sütéskor bÅ‘ olajat forrósÃtunk. Könnyen ellenÅ‘rizhetjük hogy elég meleg-e: kevés zsemlemorzsát szórunk bele, s ha sercegni kezd, jó - beletehetjük a húst. Közepes lángon kb. 15 percig sütjük. Fontos, hogy ne hirtelen süssük, mert akkor nemcsak kiszáradhat, hanem a belseje nyers maradhat. Elkészültét a beleszúrt villával ellenÅ‘rizhetjük; akkor jó, ha nem folyik véres lé belÅ‘le. Lecsöpögtetve konyhai papÃrtörlÅ‘re szedjük. Hagyományosan petrezselymes burgonya és fokhagymás-ecetes uborkasaláta illik hozzá.
ElkészÃtési idÅ‘: 1 óra 35 perc.
Egy adag: 588 kcal / 2458 kJ.
Italajánlat: száraz fehérbor (Mátraaljai olaszrizling '01).
|