Szabolcsi töltött káposzta
Hozzávalók
1 nagyobb fej édeskáposzta 1/2 kg darált hús előfőzött rizs 2 fej hagyma só bors pirospaprika paradicsomlé (kb. 1 liter)
Egy nagyobb fazékba vizet teszek forrni. Az édes káposztát a torzsája mentén bevágom rézsútosan, a közepébe egy húsvillát szúrok, és beleteszem a forró vÃzbe. Ahogy fÅ‘ a káposzta a vágás mentén válnak le a levelek, ezeket kiveszem a vÃzbÅ‘l. A húsvilla abban segÃt, hogy könnyebben tudd ezt a műveletet megoldani. Közben kevés olajon üvegesre pirÃtom a rizst, majd két evÅ‘kanál ételÃzesÃtÅ‘vel megszórom, és annyi vizet öntök rá, hogy elfedje, kb. 10 percig még fÅ‘zöm, mÃg beszÃvja a vizet magába. A két hagymát apróra vágom, majd megfonnyasztom, és jó sok pirospaprikát (erÅ‘set) szórok rá, de nem a tűzön, mert megkeseredik. Ezután a darált hússal a hagymát, rizst összekeverem, ÃzesÃtem sóval, borssal, pirospaprikával Ãzlés szerint - ki milyen erÅ‘sen szereti. Önteni kell hozzá annyi paradicsomlevet (legjobb az üveges paradicsomlé, de akinek házi van, azt használja), amennyit a massza felvesz. A megmaradt káposztalevelekbÅ‘l apróra vágva még két-három maréknyit beleszórhatunk a töltelékbe. Aztán el lehet kezdeni a leveleket megtölteni! A leveleken lévÅ‘ vastagabb részt le kell vágni egy késsel, és ha nagyobb a levél, inkább kettévágva kell tölteni. A torzsát és megmaradt leveleket a fazék aljára teszem, rápakolom szépen sorban a töltött káposztát. A fazekat felöntöm félig vÃzzel, félig paradicsomlével, (aki paradicsomosabban szereti, tehet bele több paradicsomlét). Amikor az utolsó sor káposzta is bekerült a fazékba, rákerült a paradicsomos-vizes lé, egy meleget bÃró tányért szoktam a tetejére rakni, egy kicsit megnyomom a káposztákat, és úgy rá a fedÅ‘t. (Ezt nem tudom, miért kell, de anyu mindig Ãgy csinálta :) ) Körülbelül másfél-két órát kell fÅ‘zni, de közben kóstolással is lehet ellenÅ‘rizni, hogy hol járunk.
|