Sült alma szilvával
Hozzávalók
(4)
4 nagy desszertalma 20 dkg szilva 2 dkg (barna) cukor 4,5 dl portói bor 1 citrom finomra reszelt héja 1 narancs finomra reszelt héja 5 cm hosszú fahéjrúd 2–3 szegfűszeg (tetszés szerint) 1 mokkáskanál porcukor a cukormáz készÃtéséhez tálaláshoz: 1 pohár zsÃrszegény tejszÃn vagy félzsÃros joghurt
Az almát megmossuk, kivájjuk a magházát. A szilvát megmossuk, kettévágjuk, kimagozzuk, kis darabokra vágjuk. A sütÅ‘t 220 °C-ra (gázsütÅ‘: 4. fokozat) elÅ‘melegÃtjük.
Az almákat szárukkal fölfelé deszkára állÃtjuk, és felülrÅ‘l lefelé az aljától számÃtott 2 cm-es mélységig bevágjuk úgy, hogy nyolc egyenlÅ‘ gerezdet kapjunk, majd szorosan egymás mellé egy lapos tűzálló tálba tesszük. Óvatosan az almák közepébe nyomkodjuk a szilva egynegyedét – nem szükséges, hogy a nyÃlás végéig leérjen. Meghintjük a barna cukorral, és ráöntjük a bort. Mellé szórjuk a citrom- és narancshéjat, a fahéjrudat és a szegfűszeget. Az almát fedÅ‘ nélkül 15 percig sütjük a sütÅ‘ben, majd mérsékeljük a hÅ‘mérsékletet 180 °C-ra (gázsütÅ‘: 2. fokozat), és tovább sütjük kb. 45 percig. Közben 10–15 percenként meglocsoljuk a borral. Akkor jó az alma, ha megpuhul, de még nem esik szét. A borhoz keverjük a cukrot, kevergetjük, és sziruppá sűrűsÃtjük. Az almát külön tányérokon, a portói sziruppal leöntve tálaljuk. Tetejére kevés porcukrot szórunk, és tejszÃnnel vagy joghurttal körÃtjük, tetszés szerint.
|