Spárgakrémleves ropogós szalonnával


Hozzávalók


1 kg közepes vastagságú
vagy levesspárga
1 liter zsírtalanított
zöldség- vagy erőleves
csipetnyi cukor
4-5 dkg vaj vagy
Rama margarin
2 evőkanál finom-
liszt, 1 dl főzőtejszín
só, őrölt fekete bors
10 dkg vékony szelet
húsos, füstölt szalonna

A spárgát megtisztítjuk, azaz vékony külső héját lefejtjük, majd a fejeket levágjuk róla. Ezeket 4 darab kivételével más étel készítéséhez félretesszük. A spárga törzsét föl-daraboljuk, a cukorral ízesített levesben puhára főzzük, majd merülőmixerrel pépesítjük. A vajat fölolvasztjuk, és a lisztet kevergetve megfuttatjuk benne. A spárgapürét rászűrjük, a tejszínnel dúsítjuk, és 3-4 percig forraljuk. Megkóstoljuk, megborsozzuk, ha kell utánasózzuk. Ha túl sűrű, kevés levessel vagy tejjel hígíthatjuk. Időközben a szalonnát kisebb darabokra vágjuk, és ropogósra sütjük. A félretett 4 spárgafejet enyhén sós vízben roppanósra főzzük, lecsöpögtetjük, majd tálaláskor a szalonnával együtt a leves tetejére szórjuk.


Elkészítési idő: 40 perc.
Egy adag: 362 kcal / 1514 kJ.
Italajánlat: száraz fehérbor (Mõcsényi zöldveltelini '01).