Zöldspárgás pulykatekercs


Hozzávalók


4 szelet, egyenként kb.
15 dkg-os pulykamellfilé
(csirkemellből,
borjúcombból
vagy sertésszűzpecsenyé-
ből is készíthetjük)
só, 6 tojás
4 evőkanál olaj
kb. 20 szál zöldspárga
2 húsleveskocka
4 nagy szelet sonka
1-1 dl tejföl és tejszín
1 evőkanál finomliszt
fél mokkáskanál
őrölt fehér bors

A húst közepesen vastag téglalappá kiverjük, enyhén besózva félrerakjuk. A tojáso-kat csipetnyi sóval felverjük, majd a forró olajon vékonyabb tojáslepényt sütünk belőle. A spárgát megtisztítjuk, lábas-ba töltjük, bő fél liter vizet öntünk rá. A leveskockát belemorzsoljuk, a zöldséget kb. 8 perc alatt roppanósra főzzük. Úgy a kétharmadát kiemel-jük, lecsöpögtetjük. A húsokra egy-egy szelet sonkát fektetünk, erre kerül a tojáslepény, majd a zöldspárga. Feltekerjük, majd egyenként megolajozott alufóliába csomagoljuk. A lében maradt spárga mellé a lábasba rakjuk, és kis lángon kb. 20 percig főzzük. Ha kész, a hústekercseket szűrőlapáttal kiemeljük. A tejfölt a tejszínnel és a liszttel simára keverjük, a maradék spárgás levet ezzel sűrítjük, majd az egészet merülőmixerrel pürésítjük, ha szükséges, átszűrjük. Megborsozzuk, ha kell utánasózzuk, de kerülhet bele pár csepp citromlé vagy gondolatnyi cukor is. A hústekercset a fóliából kicsomagolva fölszeleteljük, és tálaláskor a mártással körülöntjük.


Elkészítési idő: 50 perc.
Egy adag: 541 kcal / 2262 kJ.
Italajánlat: száraz fehérbor (Etyeki sauvignon blanc 2000).