Reform töltött káposzta


Hozzávalók (4)


1 kg vágott savanyú káposzta és 8-10 savanyúkáposzta-levél
1 közepes vöröshagyma
1 mokkáskanál csemege pirospaprika
1 mokkáskanál majoránna
1 mokkáskanál őrölt fekete bors
2 gerezd fokhagyma
3 evőkanál olaj
1 púpozott evőkanál zabpehelyliszt
töltelékhez:
40 dkg darált sertéshús vagy pulyka felsőcomb
6 evőkanál zabpehely
1 tojás
1-1,5 dl tejszín vagy tejföl
kb. 1 csapott mokkáskanál só
1 mokkáskanál csemege pirospaprika
1 mokkáskanál majoránna
1/2 mokkáskanál őrölt fekete bors
1 gerezd zúzott fokhagyma

A töltelékhez a húst a zabpehellyel, a tojással, a tejszínnel (tejföllel) és a fűszerekkel jól összekeverjük. 10-15 percre félretesszük, hogy a pehely egy kissé megdagadjon. A káposztaleveleken végighúzódó erek vastag részét kivágjuk, hogy hajtogatni tudjuk. A leveleket úgy fordítjuk, hogy a vastag ér velünk szemben legyen, mert így lehet könnyebben feltekerni. Mindegyik közepére tölteléket halmozunk. A levél egyik oldalát ráhajtjuk, felcsavarjuk, majd a másik oldalát a batyuba gyűrögetjük. A vágott savanyú káposztát, ha kell, kimossuk. Egy mély lábosban a megtisztított és felaprított hagymával összekeverjük, pirospaprikával, a fokhagymával, a borssal fűszerezzük. A tetején sorban elrendezzük a töltelékeket, és annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi (kb. 5–6 dl). Felforraljuk, majd félig letakarva egyenletes tűzön kb. 50 perc alatt puhára főzzük. Ne keverjük, de időközben az edényt rázzuk meg, nehogy a káposzta letapadjon. Ha kész, a töltelékeket a lábosból kivesszük, és az apró káposztát a lisztből és olajból készült világos, vékony rántással besűrítjük, néhány percig főzzük, majd a töltelékeket visszahelyezzük.