Reform töltött káposzta
Hozzávalók
(4)
1 kg vágott savanyú káposzta és 8-10 savanyúkáposzta-levél 1 közepes vöröshagyma 1 mokkáskanál csemege pirospaprika 1 mokkáskanál majoránna 1 mokkáskanál Å‘rölt fekete bors 2 gerezd fokhagyma 3 evÅ‘kanál olaj 1 púpozott evÅ‘kanál zabpehelyliszt töltelékhez: 40 dkg darált sertéshús vagy pulyka felsÅ‘comb 6 evÅ‘kanál zabpehely 1 tojás 1-1,5 dl tejszÃn vagy tejföl kb. 1 csapott mokkáskanál só 1 mokkáskanál csemege pirospaprika 1 mokkáskanál majoránna 1/2 mokkáskanál Å‘rölt fekete bors 1 gerezd zúzott fokhagyma
A töltelékhez a húst a zabpehellyel, a tojással, a tejszÃnnel (tejföllel) és a fűszerekkel jól összekeverjük. 10-15 percre félretesszük, hogy a pehely egy kissé megdagadjon. A káposztaleveleken végighúzódó erek vastag részét kivágjuk, hogy hajtogatni tudjuk. A leveleket úgy fordÃtjuk, hogy a vastag ér velünk szemben legyen, mert Ãgy lehet könnyebben feltekerni. Mindegyik közepére tölteléket halmozunk. A levél egyik oldalát ráhajtjuk, felcsavarjuk, majd a másik oldalát a batyuba gyűrögetjük. A vágott savanyú káposztát, ha kell, kimossuk. Egy mély lábosban a megtisztÃtott és felaprÃtott hagymával összekeverjük, pirospaprikával, a fokhagymával, a borssal fűszerezzük. A tetején sorban elrendezzük a töltelékeket, és annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi (kb. 5–6 dl). Felforraljuk, majd félig letakarva egyenletes tűzön kb. 50 perc alatt puhára fÅ‘zzük. Ne keverjük, de idÅ‘közben az edényt rázzuk meg, nehogy a káposzta letapadjon. Ha kész, a töltelékeket a lábosból kivesszük, és az apró káposztát a lisztbÅ‘l és olajból készült világos, vékony rántással besűrÃtjük, néhány percig fÅ‘zzük, majd a töltelékeket visszahelyezzük.
|