Paprikás csirke galuskával
Hozzávalók
(4)
2 kisebb vagy 1 nagyobb csirke (összesen 1,2-1,3 kg) 1 nagy fej hagyma 1 zöldpaprika 1 paradicsom 2 evÅ‘kanál olaj vagy zsÃr 1 kávéskanál enyhén csÃpÅ‘s pirospaprika 3+1 dl tejföl galuskához: 1 tojás 2-3 dl tej 1 csapott mokkáskanál só 25 dkg liszt 3 dkg vaj/ margarin
A csirkét gondosan megtisztÃtjuk, kisebb darabokra vágjuk. A hagymát meghámozzuk, és finomra aprÃtjuk. A zöldpaprikát és a paradicsomot megmossuk, a zöldpaprikát kicsumázzuk, és elnegyedeljük, a paradicsomot meghámozzuk és felkockázzuk.
A zsiradékot felforrósÃtjuk, rádobjuk a hagymát, 1 percig pirÃtjuk (ne kapjon szÃnt!), majd fedÅ‘ alatt, és mérsékelt tűzön puhára pároljuk. Lehúzzuk az edényt a tűzrÅ‘l, a hagymához keverjük a pirospaprikát, felöntjük 1 dl vÃzzel, megsózzuk, visszatesszük a tűzre, és 2-3 percig forraljuk. Beletesszük a csirkehúst, hozzáadjuk a zöldpaprikát és a paradicsomot, majd fedÅ‘ alatt, lassú tűzön, puhára pároljuk - ha netán elfÅ‘né a levét, nagyon kevés vÃzzel pótoljuk, mert akkor az igazi, ha a csirke a saját levében fÅ‘ meg. EltávolÃtjuk az ételbÅ‘l a zöldpaprikát, és rövid lére beforraljuk. Hozzáadjuk a tejfölt (nem kevergetjük, csak rázogatjuk a lábast, nehogy összetörjön a hús!), és 4-5 percig lassú tűzön forraljuk, melegen tartjuk. A galuskához felforralunk 3 liter vizet, 1 evÅ‘kanál sóval ÃzesÃtjük. AmÃg a vÃz felforr, a tojást elkeverjük 1 dl tejjel és a sóval, majd a liszthez öntjük, összekeverjük, és még annyi tejet adunk hozzá, hogy nehezen elcsöppenÅ‘, egészen lágy-ragacsos masszát kapjunk. Pihentetés nélkül, kisebb adagokban lyukacsos galuskaszaggatóba szedjük, és gyors mozdulatokkal beleszaggatjuk a forrdogáló vÃzbe. Amint a galuskák feljönnek a vÃz szÃnére, szitakanállal kiszedjük, forró vÃzzel leöblÃtjük, és mélyebb tálba csúsztatjuk. A vajat/margarint felforrósÃtjuk, a galuskára locsoljuk, és lazán összekeverjük. A húsdarabokat elÅ‘melegÃtett, mélyebb tálba szedjük, ráöntjük a mártást, tetejüket a maradék 1 dl tejföllel (uborka-, zöldpaprika- és/vagy paradicsomszeletekkel) és néhány levélke petrezselyemmel dÃszÃtjük. A galuskát külön tálban kÃnáljuk mellé. Fejes saláta illik hozzá.
ElkészÃtési idÅ‘: 30 perc.
|