Piros paprikaleves
Hozzávalók
(4)
4 piros húsú paprika 1 fej lila hagyma 2 gerezd fokhagyma 1 közepes póréhagyma (csak a fehér része) 30 dkg káposzta 4 paradicsom fél dl olaj fél teáskanál szárÃtott majoránna fél teáskanál szárÃtott zöldfűszer-keverék 1 teáskanál currypor 1 teáskanál chiliszósz
A sütÅ‘t vagy grillsütÅ‘t 220 fokra (gázsütÅ‘ 4. fokozat) elÅ‘melegÃtjük. A paprikát megmossuk, négy részre vágjuk, kimagozzuk, és kivágjuk az ereit.
A paprikát a sütÅ‘be tesszük, és addig sütjük, amÃg a héja hólyagos lesz és megbarnul. Vágódeszkára tesszük, konyharuhával letakarjuk, és hámozás elÅ‘tt lehűtjük. Tálba tesszük, és 2 percre forró vizet öntünk rá. Lecsepegtetjük, hagyjuk kihűlni, majd meghámozzuk. AmÃg a paprika sül, és hűl, a hagymát, a fokhagymát megtisztÃtjuk, apróra vágjuk. A póréhagymát megmossuk, fehér részét felaprÃtjuk. A káposzta sérült külsÅ‘ leveleit lefejtjük, a káposztát apróra vágjuk vagy lereszeljük. A paradicsomot leforrázzuk, héját lehúzzuk, kettévágjuk, és kiskanállal kikaparjuk a magját. Nagy fazékban felforrósÃtjuk az olajat, hozzáadjuk a fűszereket, a fokhagymát és a curryport. Kis lángon 1 percig kevergetjük, amÃg illatozni kezd. Hozzáadjuk a lila és a póréhagymát, majd 3 perc alatt aranysárgára pirÃtjuk. Beletesszük a káposztát, a paradicsomot, a paprikát, felöntjük 1 liter vÃzzel, felforraljuk, és lassú tűzön 20 percig fÅ‘zzük. Levesszük a tűzrÅ‘l, hagyjuk kissé kihűlni. A levest kis adagokban simára turmixoljuk. Tiszta edénybe öntjük, chiliszósszal, sóval és borssal ÃzesÃtjük. Óvatosan felmelegÃtjük, és forrón tálaljuk.
|