Piros paprikaleves


Hozzávalók (4)


4 piros húsú paprika
1 fej lila hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 közepes póréhagyma (csak a fehér része)
30 dkg káposzta
4 paradicsom
fél dl olaj
fél teáskanál szárított majoránna
fél teáskanál szárított zöldfűszer-keverék
1 teáskanál currypor
1 teáskanál chiliszósz

A sütőt vagy grillsütőt 220 fokra (gázsütő 4. fokozat) előmelegítjük. A paprikát megmossuk, négy részre vágjuk, kimagozzuk, és kivágjuk az ereit. A paprikát a sütőbe tesszük, és addig sütjük, amíg a héja hólyagos lesz és megbarnul. Vágódeszkára tesszük, konyharuhával letakarjuk, és hámozás előtt lehűtjük. Tálba tesszük, és 2 percre forró vizet öntünk rá. Lecsepegtetjük, hagyjuk kihűlni, majd meghámozzuk. Amíg a paprika sül, és hűl, a hagymát, a fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. A póréhagymát megmossuk, fehér részét felaprítjuk. A káposzta sérült külső leveleit lefejtjük, a káposztát apróra vágjuk vagy lereszeljük. A paradicsomot leforrázzuk, héját lehúzzuk, kettévágjuk, és kiskanállal kikaparjuk a magját. Nagy fazékban felforrósítjuk az olajat, hozzáadjuk a fűszereket, a fokhagymát és a curryport. Kis lángon 1 percig kevergetjük, amíg illatozni kezd. Hozzáadjuk a lila és a póréhagymát, majd 3 perc alatt aranysárgára pirítjuk. Beletesszük a káposztát, a paradicsomot, a paprikát, felöntjük 1 liter vízzel, felforraljuk, és lassú tűzön 20 percig főzzük. Levesszük a tűzről, hagyjuk kissé kihűlni. A levest kis adagokban simára turmixoljuk. Tiszta edénybe öntjük, chiliszósszal, sóval és borssal ízesítjük. Óvatosan felmelegítjük, és forrón tálaljuk.