Pikáns gulyás
Hozzávalók
40 dkg marhalábszár 30 dkg vegyes leveszöldség (10-10 dkg sárgarépa petrezselyemgyökér és zellergumó) 2 dl tejföl 1 nagy fej vöröshagyma 2 zöldpaprika 1 paradicsom (mirelit lecsó is lehet) 3 evőkanál olaj 1-1 csapott evőkanál piros fűszerpaprika és só 2 babérlevél 10 szem fekete bors 1 gerezd fokhagyma 1 késhegynyi tört köménymag
A húst megmosom, leszárÃtom és 2-3 cm-es kockákra vágom. A megtisztÃtott zöldséget karikákra metélem. A megmosott, kicsumázott zöldpaprikát felkarikázom, a paradicsomot vékony gerezdekre aprÃtom.
A felhevÃtett olajon üvegesre fonnyasztom a megtisztÃtott és finomra vágott vöröshagymát, majd a tűzrÅ‘l lehúzva belekeverem a pirospaprikát. Azonnal ráöntök 2 evÅ‘kanál vizet. A tűzre visszatéve rádobom a húskockákat, és állandó keverés közben fehéredésig pirÃtom. 1,5 l vÃzzel felengedve félpuhára fÅ‘zöm, ezután beleteszem a zöldséget. Megsózom, fűszerezem, és ugyancsak fedÅ‘ alatt puhára fÅ‘zöm valamennyi belevalót. Az utolsó pillanatban teszem bele a zöldpaprikát és a paradicsomot, mert ezekkel csak 1-2 percig forralom az ételt. A tejfölt kevés levessel simára keverem, és beleöntöm a fazékba. Éppen csak felforralom, máris lehúzom a tűzrÅ‘l.
|