Mozzarellás szűzérmék


Hozzávalók (4)


fél kg paradicsom
1-1 nagy, piros, zöld és sárga húsú paprika
1 kisebb csípős paprika
2 gerezd fokhagyma
1 nagyobb hagyma
25 dkg apró szemű sampinyon gomba
1 ágacska rozmaring (10 cm-es)
2-3 szál kakukkfű
2 szál bazsalikom
1 gombóc mozzarella (125 g)
60 dkg szűzpecsenye (sertés vagy borjú)
1 evőkanál vaj/ margarin
1 evőkanál+ 1 kávéskanál olaj

A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk. A paradicsomokat leforrázzuk, meghámozzuk és elnegyedeljük. A színes paprikákat kicsumázzuk, húsukat vékony csíkokra metéljük. A csípős paprikát kettészeljük, és a fokhagymával együtt apróra felkockázzuk. A hagymát vékonyan felkarikázzuk, a gombát félbe-negyedbe vágjuk. A zöldfűszereket leöblítjük, a levélkéket lecsipkedjük a szárakról, és 4-8 bazsalikomlevél kivételével finomra vágjuk. A mozzarellát 1 cm vastagon felszeleteljük. A húst leöblítjük, szárazra törölgetjük, és a húsdarab nagyságától függően 2,5-3 cm vastag, 4-8 szeletre vágjuk. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra (gázsütő 3. fokozat). A hússzeleteket tenyérrel kissé ellapítjuk, meghintjük sóval és durvára őrölt borssal. Serpenyőben felforrósítjuk a vajat/margarint és 1 evőkanál olajat, majd erős tűzön, mindkét oldalukon 2-2 percig sütjük benne a húsérméket, azután tányérra szedjük őket. A zsiradékban 2-3 percig fonnyasztjuk a hagymát, fokhagymát és a csípős paprikát, majd hozzáadjuk a gombát, és fedő nélkül, erős tűzön 3 percig pirítjuk. Rádobjuk a színes paprikákat, paradicsomot, valamint a zöldfűszereket, és erős tűzön további 3-4 percig pirítjuk. A gombás paprikaragut közepes méretű, csinos tűzálló tálba terítjük, a tetejére fektetjük a hússzeleteket, mindegyikre 1-2 bazsalikomlevélkét teszünk, betakarjuk mozzarellával, és megkenjük a maradék 1 kávéskanál olajjal. A forró sütőben csak addig sütjük-forrósítjuk, amíg a sajt a tetejükre nem olvad (8-10 perc), és azonnal tálaljuk. További köretként főtt orsótésztát, rövid makarónit, sok-petrezselymes burgonyát vagy friss-ropogós kenyeret kínálhatunk hozzá.