Mozzarellás szűzérmék
Hozzávalók
(4)
fél kg paradicsom 1-1 nagy, piros, zöld és sárga húsú paprika 1 kisebb csÃpÅ‘s paprika 2 gerezd fokhagyma 1 nagyobb hagyma 25 dkg apró szemű sampinyon gomba 1 ágacska rozmaring (10 cm-es) 2-3 szál kakukkfű 2 szál bazsalikom 1 gombóc mozzarella (125 g) 60 dkg szűzpecsenye (sertés vagy borjú) 1 evÅ‘kanál vaj/ margarin 1 evÅ‘kanál+ 1 kávéskanál olaj
A zöldségeket megmossuk, megtisztÃtjuk. A paradicsomokat leforrázzuk, meghámozzuk és elnegyedeljük. A szÃnes paprikákat kicsumázzuk, húsukat vékony csÃkokra metéljük. A csÃpÅ‘s paprikát kettészeljük, és a fokhagymával együtt apróra felkockázzuk. A hagymát vékonyan felkarikázzuk, a gombát félbe-negyedbe vágjuk. A zöldfűszereket leöblÃtjük, a levélkéket lecsipkedjük a szárakról, és 4-8 bazsalikomlevél kivételével finomra vágjuk. A mozzarellát 1 cm vastagon felszeleteljük. A húst leöblÃtjük, szárazra törölgetjük, és a húsdarab nagyságától függÅ‘en 2,5-3 cm vastag, 4-8 szeletre vágjuk. A sütÅ‘t elÅ‘melegÃtjük 200 °C-ra (gázsütÅ‘ 3. fokozat).
A hússzeleteket tenyérrel kissé ellapÃtjuk, meghintjük sóval és durvára Å‘rölt borssal. SerpenyÅ‘ben felforrósÃtjuk a vajat/margarint és 1 evÅ‘kanál olajat, majd erÅ‘s tűzön, mindkét oldalukon 2-2 percig sütjük benne a húsérméket, azután tányérra szedjük Å‘ket. A zsiradékban 2-3 percig fonnyasztjuk a hagymát, fokhagymát és a csÃpÅ‘s paprikát, majd hozzáadjuk a gombát, és fedÅ‘ nélkül, erÅ‘s tűzön 3 percig pirÃtjuk. Rádobjuk a szÃnes paprikákat, paradicsomot, valamint a zöldfűszereket, és erÅ‘s tűzön további 3-4 percig pirÃtjuk. A gombás paprikaragut közepes méretű, csinos tűzálló tálba terÃtjük, a tetejére fektetjük a hússzeleteket, mindegyikre 1-2 bazsalikomlevélkét teszünk, betakarjuk mozzarellával, és megkenjük a maradék 1 kávéskanál olajjal. A forró sütÅ‘ben csak addig sütjük-forrósÃtjuk, amÃg a sajt a tetejükre nem olvad (8-10 perc), és azonnal tálaljuk. További köretként fÅ‘tt orsótésztát, rövid makarónit, sok-petrezselymes burgonyát vagy friss-ropogós kenyeret kÃnálhatunk hozzá.
|